Корнелия Нинова: Единствено ние не се отказахме от нито едно свое обещание и ги внесохме  като предложения в парламента
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Май 2021 15:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Корнелия Нинова: Единствено ние не се отказахме от нито едно свое обещание и ги внесохме  като предложения в парламента

Промяна на модела без БСП е невъзможна - ние искаме стабилност и даваме перспектива, каза още лидерът на левицата

/КРОСС/ Декларация от името на парламентарната група на „БСП за България",  прочетена от председателя Корнелия Нинова

Уважаеми български граждани,

Само месец след изборите 45-то Народно събрание приключва своята работа. Избрахте ни в това Народно събрание с големи надежди за промяна. Започнахме в еуфория, завършваме в скандали. Еуфория, че ГЕРБ са отстранени от властта и Борисов повече няма да премиер. И в скандали, уж за процедури. Но зад тези уж процедури прозира друга истина - интереси, лобизъм, партиен егоизъм и личностни амбиции. Вместо съединението да ни направи силни срещу модела „ГЕРБ", разединението ни направи слаби. И моделът продължава да управлява. Нещо повече - продължава да се подиграва с парламентарната република. Защото вместо сега Борисов да е тук, по силата на решението ни от сутринта да дойде на парламентарен контрол, той седи в хола в Банкя и ако сте видели последното му изказване, ни дава съвети и лъже за финансово-икономическото състояние на държавата.

 Основната задача на всеки парламент е да приема закони и да осъществява парламентарен контрол. Със съжаление казваме, че този парламент за един месец не прие нито един закон. Нито един закон в полза на хората, освен Изборния кодекс. И не направи нито един парламентарен контрол към нито един министър от правителството на Борисов. Това са фактите. Оценката трябва да оставим на хората, които ни изпратиха тук.

 Какво ни събра в началото - борбата с корупцията, със задкулисието, с паралелната държава и желанието този модел на управление да бъде прекратен. Ние започнахме от първия ден с реални действия и внесохме мораториум върху определени действия на правителството на Борисов. Уви, новите партии в парламента, не разбирам защо, може би поради партиен егоизъм, блокираха този мораториум още на първия ден. Загубихме една седмица и стана факт, че Борисов назначи хора във вторите и третите нива, раздаде концесии, продължи да харчи парите от бюджета. И сега, дори „Изправи се! Мутри вън!" да искат това да бъде коригирано с нов законопроект, няма кога. Зацикли и съдебната реформа. В процедури се удави и общото ни желание да закрием специализирания съд и специализираната прокуратура. Дали е в процедури или в нещо друго, въпрос за мислене. Тук ще отворя една скоба, докато ние умуваме как да реформираме съдебната система и прокуратурата, днес пред прокуратурата стои голяма предизвикателство и то си има име - г-н Илчовски. И ако сме правова държава, прокуратурата отдавна трябваше да се е самосезирала, да е разпитала хора, да е търсила доказателства и да е установила истината. Ние не казваме коя е тя. В правова държава и където се уважават институциите, единственият орган, който може да я каже, е прокуратура и накрая съд със съдебна присъда, оправдателна или друга.

 Какво друго ни събра - желание за антикризисни мерки - здрави, икономически и социални. Този парламент не свърши нищо по този въпрос за един месец. Къде е БСП по тази тема - принципни и последователни, внесохме законите за преизчисляване на пенсии, за младите семейства, за увеличаването на майчинството между първата и втората година, помощ за първокласниците. Абсолютно разумни, последователни и принципни, обвързахме това с актуализацията на бюджета. Ние напълно разбираме, че няма как такива разходи да се направят без актуализация на бюджета.

 Уважаеми колеги, той и до ден днешен, на финала на парламента, се харчи „с 200", както каза Борисов по друг повод - извън правила и извън Народното събрание. Всички групи внесохте социални закони - предизборен популизъм. Защото БСП бяхме единствената партия, която разумно поиска с проект на решение на Народното събрание да задължим Борисов да направи актуализация на бюджета. Уви, никой от вас, другите партии, не пожела това решение да стане факт. И днес отново сме в унизителната ситуация Борисов да лъже, че завършва четиримесечието на годината с излишък от 115 млн. лв., защото икономиката „процъфтявала и растяла", въпреки кризата. Че той си живее в неговия измислен и паралелен свят, е ясно. Но българският народ да е наясно - няма 115 млн. лв. от „растеж в икономиката". А има, вероятно, този, отчетен на хартия излишък, заради едни 660 млн. лв., взети от концесията на Летище „София" преди месец - продажба на националния интерес, за да влязат едни 660 млн. лв., за да му излезе сметката на хартия, че остава държавата на излишък. Сякаш не чуваме бизнеса и не виждаме реалните показатели на икономиката. Сякаш не чуваме и не виждаме стотиците фалирали малки и средни предприятия. Хилядите останали безработни. И вместо да се обединим и той днес да е тук и да го питаме, а не да говори от вкъщи небивалици, ние сме в състояние, че ние си тръгваме, а той продължава.

 Какво ни отличи през това време - един месец, от всички други партии в парламента, защо бяхме различни? Новите ни нарекоха партия на статуквото и високомерно отхвърлиха нашите предложения. Накичихте се с етикети на „партии на протеста" и придобихте самочувствие на самодостатъчни и че можете да решите всички въпроси. Това беше грешка, колеги.

Първо, защото когато не сте си и помислили за протест, в продължение на четири години БСП тук се бореше с това статукво. Ние категорично не сме статукво, на Борисов и модела му. Но сме системна, последователна и принципна партия, която правеше в последните четири години, това прави и сега. Всеки от вас, ако се замисли и си направи анализ на програмите, ще види, че за този един месец се отказахте от част от обещанията си пред хората. Едни по-малко, други повече. Ние - от нито едно. Не само, че не се отказахме, а ги внесохме като предложения. Политически аргументирани и финансово обезпечени, а юридически аргументирани с това - да направим актуализация на бюджета. Ние бяхме и оставаме да бъдем себе си - партия с програма и цели, които не са конюнктурни. Те не се влияят нито от залитанията на „новите" в грешна посока, нито от съпротивата на модела. Сигурна съм, дори да не признаете, че се уверихте, че промяна на модела без БСП е невъзможна.

 Уважаеми колеги народни представители, има различни времена в различни парламенти. В предишния, а и сега, ние не говорим с ГЕРБ. ВМРО не говореха с „Атака", а Марешки - с ДПС. Но никога не е било никой да не говори с никого в един парламент. А днес и сега се докарахме до това състояние - никой да не говори с никого. Ще минат и тези избори, които се задават, но втори такъв провал, особено в криза, хората няма да ни простят. Преди три седмици ви казахме, че навлизаме в политическа криза и не ни повярвахте. Е, вече сме изправени пред нея. А в криза се иска разум, стабилност и перспектива. Ние имаме решения. Ние искаме стабилност и даваме перспектива. Остава да се намери разум в бъдещия парламент за доброто на България и с грижа за хората.