Парламентът отхвърли решението за доставката на руската ваксина
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Май 2021 15:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Парламентът отхвърли решението за доставката на руската ваксина

/КРОСС/ След бурни няколкочасови дебати парламентът отхвърли предложението на БСП за преговори за закупуване и доставка на руската ваксина „Спутник V".  В началото на дебата председателят на здравната комисия д-р Александър Симидчиев докладва пред народните представители какви са законовите възможности българското правителство да започне преговори за доставка на руската ваксина.
Така ще се диверсифицират възможностите за избор и ще се осигури на българските граждани достъп до ефикасни и безопасни ваксини срещу коронавирусната пандемия, заяви д-р Симидчиев от парламентарната трибуна.
Предложението за руската ваксина беше внесено за решение на 45-ото Народно от лидера на БСП Корнелия Нинова.

Нинова остро критикува провеждания от управляващите процес на масова ваксинация и призова за търсене на алтернатива с руската ваксина, по подобие на Унгария, Израел и Словения, които вече използват руската ваксина, без тя да е получила разрешение от Европейската агенция по лекарства. Тя обаче е сертифицирана от Унгарската агенция по лекарствата.

"Правителството на Борисов не се справи с нито една от последиците от кризата с Ковид-19. Нито здравната, нито икономическата, нито социалната. Сега е наред процесът по доброволно ваксиниране и изпълнение на ваксинационния план. България е на едно от последните места в Европа и близо 2 месеца след началото на процеса, са направени около 135 хил. ваксини, а една пета от имунизираните са получили втора доза. Далеч по-добре стоят нещата в други европейски държави, където първенци са Дания, Италия, Испания, Словения. Много по-добре са и държавите около нас - Гърция, където ваксинираните са четирикратно повече", заяви Нинова.