Около 30 000 у нас страдат от болестта на Бехтерев
Секция: Здраве
08 Май 2021 13:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Около 30 000 у нас страдат от болестта на Бехтерев

/КРОСС/ Болестта на Бехтерев и Лупус са автоимунни заболявания. И за двете е важно да бъдат открити навреме.

"Обичайно е забавяне диагнозата при болестта на Бехтерев, но причинате не е в лекарите, а това, че трябва да е напреднало заболяването, за да се диагностицира", това каза в предаването "Пулс" по NOVA NEWS проф. Румен Стоилов, началник на отделение в Клиника по ревматология в болница „Св. Иван Рилски" и председател на Българското дружество по ревматология.

Той потвърди, че заболяването е тежко и задачата е да се издирват хората, да се поставя диагнозата и да се реимбурсира лечението.

"С НЗОК по този проблем не можем да намерим допирни точки. Ние искаме рано да диагностицираме и да лекуваме болните", допълни специалистът.

Проф. Стоилов заяви още, че COVID пандемията се отразява неблагоприятно на пациентите и при тях има рискове да развият инфекции, най-лошо е прекъсване връзката между лекар и болен, защото поне два пъти в годината те трябва да провеждат контролен преглед.

За болестта лупус медикът информира, че е разнообразно и комплексно заболяване, което може да протича тежко, но за радост е рядко, 5 000 души у нас страдат от него.

Той предупреди, че при него може да има сериозно увреждане на вътрешните органи, а причините за болестта са много, но е правилно страдащите да не се излагат много на слънце, а ако се налага, да използват защитни кремове.

В предаването Боряна Ботева, председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България, заяви, че около 30 000 души у нас страдат от болестта на Бехтерев, и то са предимно млади хора, което нарушава качеството им на живот, а за лупус добави, че проблемите с това страдание са много, диагностиката също е трудна, но лекуването е голям проблем, защото липсват медикаменти и трудно се намират в България, а те не се и заплащат от Здравната каса и са прекалено скъпи за пациентите.