До края на деня вятърът почти навсякъде ще утихне
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Май 2021 15:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
До края на деня вятърът почти навсякъде ще утихне

/КРОСС/ Опасно ветровито време ни очаква днес - ще духа умерен, временно силен северозападен, по-късно през деня в Източна България - североизточен вятър и с него в страната ще нахлува по-хладен въздух. В много райони е в сила предупреждение за опасно силни пориви от първа степен, а в Сливен - от втора степен, код оранжево.

Именно там са най-силните пориви до момента над 100 км/ч. В Дунавската равнина и по Черноморието до 70 км/ч. Очакванията са до края на деня вятърът в по-голямата част от страната да стихне.

Освен ветровитото време, и облачността ще се задържи значителна, на отделни места в източните райони, Северното Черноморие и Родопската област ще превали и прегърми. Максималните температури ще са между 18° и 23°.

През нощта и до сутринта на места в Източна България все още ще има валежи от дъжд. В останалата част от страната ще бъде безоблачно. На много места и вятърът ще утихне, в Източна България ще е до умерен от североизток. Минималните температури в повечето райони ще са между 3° и 8°, на отделни места в котловините ще има условия за слани.

И за разлика от днес, утре ще преобладава слънчево време. Вятърът ще се ориентира от изток-югоизток и ще е слаб до умерен. Максималните температури ще са между 18° и 23°, в София около 20°, по-ниски на морския бряг от 14° до 17°.

В планините ще се задържи ветровито с умерен и силен северозападен вятър, който постепенно ще отслабва и в ниските райони ще се ориентира от изток-югоизток. Ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността. Температури в курортите от 6° на Алеко до 11-12° в Боровец и Пампорово.

Слънчево ще е утре не само у нас, почти навсякъде на Балканите, както и в страните от Централна Европа, където предстои съществено затопляне. Ветровито, на много места с валежи и гръмотевични бури ще бъде в Испания и Франция.

Следобедни валежи и гръмотевични бури ще има и у нас, в сряда и четвъртък. В началото на новата седмица ще бъде слънчево. Максималните температури бавно ще се повишават, но сутрин ще остане твърде хладно, с условия за слани.