Президентите на страните членки от ЕС поздравиха гражданите по случай Деня на Европа
Секция: СВЯТ
08 Май 2021 15:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентите на страните членки от ЕС поздравиха гражданите по случай Деня на Европа

/КРОСС/ Нуждаем се от силен и ефективен Европейски съюз, който да бъде световен лидер в прехода към устойчиво развитие, неутрално по отношение на климата и подкрепено дигитално.

Това заявяват в съвместно обръщение към гражданите на ЕС президентите на 21 държави членки на съюза, сред които и българският държавен глава Румен Радев. Те поздравяват гражданите на ЕС по повод Деня на Европа - 9 май, и ги насърчават да участват в Конференцията за бъдещето на Европа - поредица от дискусии, които ще дадат възможност на хората от цяла Европа да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на общото бъдеще на съюза.

Заедно с българския държавен глава обръщението е подкрепено от президентите на Словения, Австрия, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Германия, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия.

В обръщението се посочва, че от създаването си до днес ЕС продължава да е проект за мир и помирение.

"Всички основни принципи на европейската интеграция остават изключително актуални и днес: свобода, равенство, зачитане на правата на човека, върховенство на закона и свобода на изразяване, солидарност, демокрация и лоялност между държавите членки", заявяват президентите.

Те отбелязват, че днес европейците са изправени пред многобройни предизвикателства: от справяне с климатичната криза и създаването на зелени икономики, балансирайки същевременно с нарастващата конкуренция между глобалните участници, до стремежа към цифровата трансформация на нашите общества.

"Ще трябва да разработим нови методи и нови решения", пише в обръщението.

Въпреки че понякога Европейският съюз може да изглежда затруднен да се справи с многобройните предизвикателства, възникнали през последното десетилетие - от икономическата и финансовата криза до предизвикателствата в работата за справедлива миграционна система и продължаващата пандемия, ние сме наясно че би било много по-трудно за всеки от нас, ако трябва да се справяме самостоятелно", заявяват президентите. Те отбелязват, че силата на ЕС се състои в демокрацията и в приобщаването на повече представители на обществото в дискусията, посветена на бъдещето на Европа.

"Конференцията за бъдещето на Европа ще създаде възможност да говорим открито за Европейския съюз и да чуем гражданите, особено младите хора. Тя създава пространство за диалог, разговори и дискусии за това, което очакваме от ЕС утре и какво можем да допринесем днес", се посочва в обръщението.

Нуждаем се от Европейски съюз, който да олицетворява всички ни, и убеденост, че сме направили всичко възможно за бъдещите поколения. Заедно можем да постигнем това, заявяват президентите от 21-те държави.