Куба започва ваксинация със собствени ваксини
Секция: СВЯТ
09 Май 2021 12:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Куба започва ваксинация със собствени ваксини

/КРОСС/ Куба ще започне от следващата седмица да ваксинира населението си с ваксини собствена разработка, които са все още в експериментална фаза, съобщиха кубинските власти, цитирани от Франс прес.

Островната държава е единствената в Латинска Америка, която разработва пет ваксини. При ваксинационната кампания, която ще започне от столицата Хавана и провинциите Сантяго де Куба и Матансас, ще бъдат използвани двете ваксини в най-напреднала фаза на разработване.

Тези две ваксини - "Абдала" и "Соберана 2" са тридозови. "Смятаме, че ще успеем да ваксинираме 22 % от населението към юни, 33 % към юли и 70 % към август", заяви здравният министър Хосе Анхел Портал.

"Първите ваксинации ще послужат като истинско мащабно изпитване с надеждата, че това ще позволи одобрението на тези ваксини през юни", каза министърът.

Ваксината "Абдала" е преминала третата и заключителна фаза на клинични изпитвания, чиито резултати се анализират, а "Соберана 2" се очаква да премине заключителната си фаза на изпитване в средата на май, отбелязва АФП.