Калоян Паргов: Българският народ помни, че 9 май е преди всичко Ден на Победата
Секция: ПОЛИТИКА
09 Май 2021 12:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калоян Паргов: Българският народ помни, че 9 май е преди всичко Ден на Победата

/КРОСС/ Този ден е голям празник и за България, не само защото сме част от Европейския съюз, но и защото страната ни и българският народ са дали своя принос за едно по-добро бъдеще. Българският народ помни, че 9 май е преди всичко Ден на Победата над нацистка Германия. На 9 май, преди 76 години, беше повален най-опасният враг на човечеството - хитлерофашизма. Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов в словото си пред Паметника на Съветската армия.

Преди това той, членове на Изпълнителното бюро, на Градския съвет, на районните организации на партията в столицата, общински съветници и народни представители от „БСП за България" избрани от София се поклониха и поднесоха цветя на Паметника на Незнайния войн. След това те се включиха в шествието на „Безсмъртния полк".

Паргов отбеляза, че на тази дата всяка година отдаваме почит пред съветските войни, които проляха кръвта си в името на свободата и човеколюбието. Изразяваме признателността си пред всички знайни и незнайни мъже и жени от Съветския съюз, САЩ и Великобритания, от всички държави на планетата, които жертваха своя живот заради идните поколения.

„С проявените храброст и висок дух войните от Първа българска армия също изпълниха гражданския си дълг през последната фаза на Втората световна война", заяви председателят на Софийската организация на БСП.

 

По думите му българо-руските отношения, отношенията между славянска и православна България и славянска и православна Русия имат дълга история, изпълнена с примери на възход и противоречия, на многовековно сътрудничество и братство.

 

„Българският народ, за разлика от част от управляващата ни политическа класа, е благодарен на руските хора, без които Деветомайската победа нямаше да се случи. Нека преодолеем установеното през прехода статукво - да отсъства единно мнение и справедливо отношение към Русия. Нека не позволяваме да ни замесват в скандални афери. Нека не се поддаваме на чужди интереси, идеологически внушения и агресии", призова Калоян Паргов.

 

„Днес, ние, българските социалисти, изправени през Паметника на Съветската армия, заявяваме, че пазим и ще опазваме в сърцата и душите си спомена за 9 май, за героизма и себеотрицанието на десетките милиони жертви на фашисткото нашествие. Ние ще останем верни на завета да се борим за мир, свобода, социална справедливост и братство", посочи в словото си той.

 

„Да се противопоставяме на всякакви посегателства на определени обществени кръгове, които вкарват нашето отечество в обречени авантюри срещу Русия и руския народ", каза още лидерът на столичните социалисти и допълни в заключение, че 9 май е празникът на саможертвата и свободата, празникът на единението между народите за мир и разбирателство.