Екатерина Захариева ще участва в заседание на Съвета "Външни работи"
Секция: ПОЛИТИКА
09 Май 2021 16:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Екатерина Захариева ще участва в заседание на Съвета "Външни работи"

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева заминава за Брюксел, където на 10 май ще участва в редовно заседание на Съвета "Външни работи" (СВнР), съобщи пресцентърът на МВнР.

В рамките насъвета е предвидена задълбочена дискусия по Западните Балкани. Министрите ще обсъдят бъдещето на региона отвъд политиката на разширяване, както и икономическите последици от пандемията от COVID-19 в 6-те страни от региона, пише в съобщението.

Тема на разговорите ще бъдат и трансатлантическите отношения в контекста на планираната за 15 юни 2021 г. среща на върха ЕС-САЩ. Външните министри ще разговарят за перспективите пред сътрудничество със САЩ в области от взаимен интерес като справяне с последствията от COVID-19, климатични промени, търговията, сигурността и отбраната.

Сред актуалните въпроси в дневния ред на СВнР са ситуацията в Беларус, увеличаващото се напрежение в отношенията с Русия, както и бъдещи действия в подкрепа на мирния процес в Афганистан, допълват от МВнР.