Учениците от пет випуска се връщат в класните стаи
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Май 2021 08:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учениците от пет випуска се връщат в класните стаи

/КРОСС/ От днес в класните стаи се връщат едновременно по пет випуска от прогимназиален и гимназиален етап, вместо досегашните три. В графика за ротация на класовете към учениците от 5., 9. и 12. клас в училище се връщат и тези от 6. и 11. клас. Неизвестните около организацията на матурите обаче остават.

„Станах по -мързелив, много лежерно минаваха моите дни, в къщи имаш легло и видео игри, които да те разсейват, в клас мога да съм много по-концентриран", казва ученик от 11. Клас в столичното 137 училище.

„Няма болни колеги, едно дете е в карантина", посочи директорът на училището.

„Връщането в клас е след анализ на данните на Министерството на здравеопазването", обясни Ваня Кастрева - началник на Регионалното управление на образованието в София.

„Най-близко предстои държавният зрелостен изпит, ако някои от учениците се разболеят, имаме и втора матура - през агуст-септември. Към настоящия момент, учениците, които са контактни на болни с коронавирус, съответно карантинирани, могат да се явят на държавен зрелостен изпит, след като представят отрицателен PCR тест и да бъдат в самостоятелни зали до 5 души", посочи Кастрева.

Националното външно оценяване за 7. клас е след повече от месец и при променена епидемична ситуация е възможно всички ученици да са присъствени, според нея.