Военни и техника на НАТО ще преминат през България за участие в "Steadfast Defender - 21"
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Май 2021 10:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Военни и техника на НАТО ще преминат през България за участие в "Steadfast Defender - 21"

/КРОСС/ Над 400 военнослужещи, бойна и спомагателна техника от състава на Съвместните сили на НАТО с много висока степен на готовност от днес, 10 май, ще се предислоцират от Турция и Албания в Румъния, преминавайки през територията на нашата страна, за да се включат в ученията на Алианса „Steadfast Defender - 21" и „Noble Jump - 21". Транзитно преминаващите формирования ще бъдат ескортирани от служба „Военна полиция", съобщава министерството на отбраната.

По националната пътна инфраструктура ще преминат личен състав и техника от въоръжените сили на Турция по маршрут: ГКПП „Лесово" - Учебен полигон „Ново село" - Омуртаг - ГКПП „Русе - Дунав мост". Военнослужещите ще пренощуват в Учебен полигон „Ново село" и на следващия ден, 11 май, ще продължат придвижването си към Румъния през ГКПП „Русе-Дунав мост".

Маршрутът на придвижване на албанските военни колони с личен състав и военна и спомагателна техника е: ГКПП „Кулата" - военно формирование 28 610 - Мездра - Видин - ГКПП „Дунав мост 2". Албанските военнослужещи ще пренощуват в района на военно формирование 28610 и на следващия ден, 11 май, ще продължат придвижването си за Румъния през Видин - ГКПП „Дунав мост 2".

Учението на НАТО „Steadfast Defender - 21" започва през този месец. Целта е да провери готовността и военната мобилност на НАТО чрез развръщане на съюзни сили по суша и море от Северна Америка до Черноморския регион и край бреговете на Португалия. В него участват Албания, България, Канада, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Латвия, Черна гора, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Турция, Великобритания, САЩ и страните-партньорки на НАТО Финландия и Швеция.

„Steadfast Defender - 21" ще бъде първата мащабна проверка на адаптираната командна структура на НАТО с участието на две нови командвания - Съвместното логистично командване със седалище в Улм, Германия, и Съвместното командване на силите на НАТО в Норфолк, САЩ.

Първата фаза на „Steadfast Defender - 21" ще се фокусира върху бързото укрепване на европейските съюзници в НАТО от войски на държави в Северна Америка. Тази фаза се ръководи от Съвместното командване на силите на НАТО в Норфолк и ще включва морско учение с около 5000 военнослужещи и 18 кораба, включително британската CARRIER STRIKE GROUP, ръководена от самолетоносача „Кралица Елизабет" (HMS Queen Elizabeth). Учението ще включва и командно-щабно, симулационно учение (CPX / table top exercise), което ще се проведе в Улм, Германия. Целта е да се обучи личният състав и да се тества способността на новосъздаденото Съвместно логистично командване на НАТО (JSEC - Joint Support and Enabling Command) да координира бързото придвижване и развръщане на съюзническите сили и оборудване през границите на европейските държави. В тази част от учението ще бъдат включени над 300 военнослужещи.

В края на май 2021 г. в рамките на „Steadfast Defender - 21" е планирано годишното учение на НАТО „Noble Jump - 21". Чрез него Съвместните сили на НАТО с много висока степен на готовност (VJTF) ще изпълняват задачи по развръщане и придвижване от Турция към Румъния. В „Noble Jump - 21" ще участват над 4000 военнослужещи от 12 страни. В Черноморския регион ще се проведат и други свързани учения в рамките на „Defender Europe - 21" и „Saber Guardian - 21".