От днес стартира имунизирането на лица, записани в електронния портал с РНК ваксина
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Май 2021 10:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От днес стартира имунизирането на лица, записани в електронния портал с РНК ваксина

/КРОСС/ Близо 274 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер" пристигнаха в България тази сутрин. Те бяха приети в логистичния център, откъдето ще бъдат разпределени до всички точки на страната.

Тази седмица у нас ще пристигнат доставки и от четирите одобрени от Европейската агенция по лекарствата ваксини. На 12 май се очакват 12 000 дози от "Янсен", на 13 май 36 000 от "Модерна" и 46 500 от "Астра Зенека", съобщи Богдан Кирилов, директор на Агенцията по лекарства.

Това, което беше постигнато като споразумение от ЕК с лидерите на държавите и компанията производител за ускорени доставки, реално се случва, подчерта Кирилов.

На въпроса дали "зелените коридори" ще продължат, Кирилов обясни, че днес е предвидена среща на Ваксинационния щаб, на която това ще бъде обсъдено. По думите на Кирилов, има достатъчно налични количества ваксини в страната, регулярно се извършват доставките.

На този етап данните показват, че "зелените коридори" могат да продължат да функционират, заяви Кирилов.

От днес стартира и ваксинирането на лицата, които са записани в електронния портал, като при записване може да се индикира предпочитана ваксина - РНК или аденовирусна, като в момента има и от двата вида РНК ваксина.

Днес се провежда среща между Информационно обслужване, общопрактикуващите лекари и здравното министерство, за да стартира системата, даваща възможност за заявки за брой ваксини.

50% от доставките ще бъдат насочени към личните лекари. Надявам се, че с чисто логистичното улеснение с възможността за заявка, целият процес ще бъде ускорен, заяви още Богдан Кирилов.