"Топлофикация" започва ремонти в "Дървеница" и по ул. "Шишман" заради старата топлопреносна мрежа
Секция: ИКОНОМИКА
10 Май 2021 11:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Топлофикация" започва ремонти в "Дървеница" и по ул. "Шишман" заради старата топлопреносна мрежа

/КРОСС/ Отново се налага ремонт в "Дървеница" заради старата, амортизирана мрежа - за последните 5 години в района са регистрирани над 67 аварии и то по време на отоплителния сезон, а не е приятно да се спира често топлоподаването през зимния сезон. Това каза в студиото на "Денят започва" Росен Флоров - директор на ТР "София Изток" в коментар за част от предстоящите летни ремонти на "Топлофикация" заедно с Росен Тирков, ръководител отдел "Контрол и оценка на инвестиционната и ремонтна дейност".

След анализ на авариите и състоянието на топлопреносната мрежа в квартала, предприехме кампания в далечната 2016 г. да извършим проектиране на всички тресета в квартал "Дървеница" и да подменим топлопреносната мрежа. След дългия процес на съгласуване с различните инстанции на проектите и даване на разрешение за строеж, стартирахме миналата година, а тази година планираме да завършим ремонтите там, обясни Флоров. По думите му, жителите на "Дървеница" могат да бъдат спокойни, че в "следващите 25-30 години там няма да има аварийност и прекъсване на топлоснабдяването" и ще се радват на по-качествена и надеждна услуга.

Според Росен Тирков миналогодишният ремонт в столичния квартал е бил първият етап от общо седем проекта, които трябва да се реализират. Районът е трудно проходим и по време на ремонтните работи се въвежда временна организация на движение, което прави невъзможно всичко планирано да се приключи за една година.

Гостите в предаването коментираха и другия голям ремонт в София, който започва днес - цялостната реконструкция на улица "Цар Иван Шишман", която ще остави центъра на столицата без топла вода за 5 месеца и поетапно ще бъдат затваряни и отваряни кръстовищата за автомобилно движение.

Казусът с топлоподаването по ул. "Шишман" е същият като този в кв. "Дървеница" - изключително стар топлопровод - над 40 години. Нормално е да сменим топлопровода след основен ремонт на пътната настилка и инфраструктурата, за да не се окаже след няколко години, че трябва да се извършват основни ремонтни дейности на топлопровода и да разрушим изградената от Столична община инфраструктура, обясни Росен Флоров.