Акредитираната лаборатория за изпитване на води към „ВиК – Шумен“ изследва средногодишно над 900 броя проби
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Май 2021 11:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Акредитираната лаборатория за изпитване на води към „ВиК – Шумен“ изследва средногодишно над 900 броя проби

/КРОСС/ Акредитираната лаборатория за изпитване на води към „ВиК - Шумен" изследва средногодишно над 900 броя проби от води по физикохимични показатели

Лабораторията предлага за фирми услуги за вземане и изпитване на проби от води на конкурентни цени

Лабораторията за изпитване на води към „ВиК - Шумен" е акредитирана, съгласно БДС EN ISO/IEC 17025:2018 със заповед на Изпълнителната агенция „Българска служба за акредитация" да изпитва качеството на питейните и отпадъчните води на територията, обслужвана от „ВиК -Шумен". Дейността се изпълнява от две звена - „Отпадъчни води" и „Питейни води". Лабораторният комплекс е оборудван с необходимата апаратура, съгласно изискванията, упоменати в наредбите към Закона за водите.

„ Звеното за изпитване на питейните води извършва мониторинг на водата за питейно-битови цели, доставяна на потребителите на цялата територия, обслужвана от „В и К-Шумен" ООД в 96 зони на водоснабдяване, както и на водоизточниците, експлоатирани от дружеството - над 250 броя водоизточника", каза Йорданка Атанасова, ръководител на Лабораторията. „Предлагаме и платени услуги за вземане и изпитване на проби по методи от обхвата на акредитацията, на изключително конкурентни цени. Това може да стане чрез сключване на договор между съответната фирма и „ ВиК -Шумен", добави г-жа Атанасова.

Контролът на качеството на водата доставяна от „В и К-Шумен" ООД до потребителите се извършва по съгласувана от РЗИ-Шумен годишна програма за мониторинг, съгласно изискванията на наредба №9/2001, изм.2018 г. „За качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели". Средно годишно се изследват над 400 броя проби по физикохимични показатели.

В допълнение, като част от своята ежедневна дейност, лабораторията към „ВиК - Шумен" извършва лабораторен контрол на качеството на водата по физико-химични показатели след приключването на аварии и ремонти на водоснабдителната система. Ежегодно се извършва мониторинг на всички водоизточници, съгласно издадените разрешителни от МОСВ.

Звено „Отпадъчни води"- извършва ежемесечен мониторинг, съгласно индивидуалните разрешителни за заустване, на 3 бр. пречиствателни станции за отпадъчни води, експлоатирани от „В и К-Шумен" ООД, както и мониторинг на 3 бр. пунктове от канализационни системи на населени места без изградени пречиствателни станции. Изпълнява се периодичен контрол на производствени отпадъчни води, зауствани в градска канализация и в селищни пречиствателни станции, съгласно Наредба № 7/2000 г по показатели на базата на сключен договор между предприятията и „В и К-Шумен" ООД.

Лабораторията за изпитване на води извършва услуги за клиенти, чрез сключване на договори, за вземане и изпитване на проби по методи от обхвата на акредитация, съгласно установен ценоразпис.