Инвеститорите в „Градус“ ощетени с над 24 млн. лева
Секция: ИКОНОМИКА
10 Май 2021 14:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Инвеститорите в „Градус“ ощетени с над 24 млн. лева

/КРОСС/ Инвеститорите в „Градус" са ощетени с повече от 24 милиона лева заради твърденията в парламентарната комисия, уронващи престижа на компанията. Това се казва в съобщение на дружеството, публикувано на сайта на Българската фондова борса. Припомням, че след изявлението на бизнесмена Светослав Илчовски за „кухи фирми" и увеличаване на оборота „с нашите пенсии", акциите на компанията поевтиняха с десет процента.

За втори път от заседанието на комисията по ревизия, ръководена от Мая Манолова, в което бяха изказани твърдения за престъпни деяния на компанията „Градус", дружеството реагира през Българската фондова борса.

В позицията ѝ от днес се припомня цялата история на компанията, която бе листната на борсата през юни 2018 чрез аукцион, организиран от БФБ. От тогава до 5 май тази година акциите бележат поскъпване с 13 %.

„Това е най-прозрачният метод за публично предлагане, при който крайната цена се определя от пазарните участници, а не от „Градус", е записано в позицията", пишат от компанията.

В първичното публично предлагане участваха над 1200 инвеститора, включително международни инвеститори, банки, пенсионно-осигурителни и застрахователни дружества, частни фирми и стотици непрофесионални инвеститори.

Седем от деветте пенсионни фонда са инвестирали в акции на компанията, като от юни 2018 г. до момента те са увеличили дела си, показва справка на Националното радио.