УНСС спечели европейско финансиране за проект „Икономическо образование в България 2030“
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Май 2021 15:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
УНСС спечели европейско финансиране за проект „Икономическо образование в България 2030“

/КРОСС/ Университетът за национално и световно стопанство спечели 4 993 047 лв. европейско финансиране за проекта  „Икономическо образование в България 2030“ по Процедура „Модернизация на висшите училища“ на ЕС.
В проекта участват още 3 университета – Стопанска академия „Д. А. Ценов”- Свищов, Национална спортна академия “Васил Левски”  и Бургаски свободен университет СУ и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).
 
Ръководител на проекта е ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров (на снимката горе), който заяви, че  модернизацията на университетите и висшето образование в България безспорно е важен проблем, определящ мястото на университетското образование в ЕС. На този основа, като водещ университет в България, УНСС следва да модифицира своето обучение, респективно учебните програми по Икономика и управление, по начин, който позволява те да бъдат съизмерими с програми в Европейски университети.
Актуализирането и модернизирането на тези програми ще бъде внедрено и в останалите водещи на регионално равнище университети – СА-Свищов, НСА и БСУ. Чрез това коопериране ще бъдат създадени и приложени в практиката актуални учебни програми, основани на дигитализация.
Ще заработят 9 дигитални класни стаи и 3 дигитални лаборатории, които са неотменно допълнение на съвременния учебен процес. Това ще даде възможност да се използва в максимална степен споделянето на ресурси, включително и на ноу-хау, между партньорските университети и/или между студентите и техните университетски преподаватели и ментори.
 
Според координатора на проекта от страна на УНСС проф. д-р Николай Щерев (на снимката горе), друга важна проектна дейност е свързана с изпълнението на Европейската политика за предприемачество и иновации на студентите и преподавателите чрез създаване на отворени центрове за насърчаване на свободното споделяне на идеи и развитието на предприемачески умения.
Проектът залага на включване на голяма част от преподавателите, участващи в неговата реализация, в програмите за повишаване на квалификацията и/или за краткосрочна специализация в чуждестранните партньори, като делът на младите учени трябва да е не по-малко от 15 на сто. Предвидено е да бъдат реализирани 15 съвместни програми с партниращи български висши училища, както и да се въведат 7 нови програми с дигитално образователно съдържание, включително за дистанционно обучение. Ще бъдат въведени 2 учебни програми за обучение на чужд език, съвместно с чуждестранни висши училища и научни организации.
Проектът ще осигури подкрепа на студенти за развитие на предприемачески умения и дигитална креативност. Очаква се той да увеличи делът на студентите записани в курсове, преподавани чрез дигитално образователно съдържание.
По отношение на включените в операцията професионални направления се очаква рейтингът на съответните висши учебни заведения да бъде повишен с 10% като за УНСС промяната е от 1.51 на 1.66.
За проекта е предвидена 30-месечна реализация, като всичко горепосочено ще допринесе за повишаване на качеството на обучението в УНСС и в България по Икономика, както и за подобряване на качеството на научните изследвания в УНСС и партньорите.