Комисия по ревизия: "Автомагистрали" подготвяла 1 200 000 страници данни. Но не знаела къде да ги прати
Секция: Коментари
10 Май 2021 14:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Комисия по ревизия: "Автомагистрали" подготвяла 1 200 000 страници данни. Но не знаела къде да ги прати

/КРОСС/ След държавната компания "Булгартрансгаз", и "Автомагистрали" обяви, че комисията по ревизия на управлението за 10 години назад, водена от Мая Манолова, е поискала над 1 200 000 страници документи и не е стигнало времето да се окомплектова. Това се разбра в началото на заседанието днес - което ще е и последното, на което за изслушване е повикана министърката на регионалното развитие Петя Аврамова. Темите са харченето на пари от "Автомагистрали", която получи инфраструктурни проекти за близо 5 млрд. лв., за които не бяха обявени обществени поръчки, работата на новия "ВиК Холдинг", в който кабинетът "Борисов 3" "инвестира" 1 млрд. лв., както и програмата по саниране.

"Готови сме на 90%, но така и не получихме указания на кого, как и по какъв начин да предоставим тази информация", обяви в залата изпълнителният директор на компанията Стоян Беличев в началото на заседанието.

Мая Манолова му отвърна:

"Удивително е, че има директор на държавно дружество, който не знае адреса на Народното събрание".

Калоян Янков от "Демократична България" на свой ред припомни, че редът за внасяне на документи в парламента си е един и същи - институцията си има деловодство, то ги приема, има входащ номер и т.н.

Припомняме, че и "Булгартрансгаз" със същите мотиви - че не може да прати документи на електронен носител, че са първо стотици хиляди, после - милиони страници, практически отказа да представи данни, в това число по строежа на втората тръба на "Турски поток" или т.нар. от властта "Балкански поток".

"Не крием информация, времето беше малко, не ни стигна, но пък животът е пред нас, затова сме тук - да отговаряме на всички ваши въпроси", заяви на свой ред Аврамова.

Янков й отвърна:

"Вие не криете информация, но не я давате. За нас беше важно да получим данни, да се запознаем с нея и да можем да ви задаваме въпроси."

Разбира се, депутатите от ГЕРБ не останаха безучастни. Тома Биков обвини комисията, че е задала "глупани въпроси" и затова институциите и държавните компании срещали затруднения да предоставят информация. Появи се и предложение - служебните министри, които Румен Равед се очаква да назначи утре, да провелят защо държавните фирми не спазват задължението си да предоставят данни, когато парламентът - в случая негова комисия, ги поиска.

Разговорът продължава с въпроси и отговори.