Магазините в Чехия отварят отново врати след шестмесечно затваряне
Секция: СВЯТ
10 Май 2021 17:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Магазините в Чехия отварят отново врати след шестмесечно затваряне

/КРОСС/ Магазините в Чехия отново отварят врати след 6-месечно затваряне, въпреки че очакванията за първоначален наплив на клиенти не се оправдаха, предаде ДПА.

Възобновяването на работата на магазините е съпроводено с правила и рестрикции, като от клиентите се изисква да носят защитни маски тип ФФП2, а броят на пазаруващите е ограничен до един човек на 15 квадратни метра търговска площ.

Всички магазини, продаващи стоки не от първа необходимост бяха затворени през октомври и бяха отворени наново за кратко само по време на коледните празници.

Приблизително един на всеки 10 магазина е излязъл от бизнеса заради продължителния локдаун, според бизнес ежедневника "Хосподарске новини", който се позовава на представители на сектора.

Броят на случаите на коронавирус в Чехия значително е намалял, със 101 случая на 100 000 души на седмична база, според последни данни.

Германците, които горят от нетърпение да пазаруват в съседната страна, обаче няма да могат да го направят, тъй като Чехия все още е в списъка на рисковите страни, което означава, че след завръщането си в Германия те трябва да преминат задължителна карантина.

Ваксинационната кампания в Чехия напредва също със значителни темпове и хората над 45-годишна възраст могат от утре да се регистрират за час за имунизация, съобщи правителството.

Повече от 1 милион от жителите на страната с 10,7 милиона души население вече са напълно ваксинирани, което е близо 9,3 процента от цялото население.