Ракети, изстреляни от Ивицата Газа, са паднали край Ерусалим
Секция: СВЯТ
11 Май 2021 08:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Ракети, изстреляни от Ивицата Газа, са паднали край Ерусалим

/КРОСС/ Нова ескалация на напрежението в Ерусалим. При сблъсъци в района на джамията Ал-Акса израелската полиция използва гумени куршуми, сълзотворен газ и зашеметямащи гранати срещу палестинците. Събщава се за много ранени и от двете страни.
Напрежението ескалира заради планирано еврейско националистическо шествие в града в навечерието на мюсюлманския празник Рамазан байрам.
Израелската армия съобщи за седем ракети, изстреляни от Ивицата Газа, които са паднали в близост до Ерусалим. Разрушена е една къща, но няма сведения за пострадали. Отговорност за нападението пое управляващата в Газа групировка Хамас.
Нападението беше извършено минути след като изтече ултиматумът, поставен от Хамас на Израел да изтегли военните си от района около джамията Ал-Акса.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди, че Хамас е преминал "червената линия", като е насочил ракети към Йерусалим и че еврейската държава ще "отговори със сила".
"Няма да толерираме нападения срещу нашата територия, столицата, гражданите и войниците ни. Тези, които ни атакуват, ще платят висока цена", добави Нетаняху.
В отговор на палестинското ракетно нападение, Израел атакува от въздуха обекти на Хамас в Газа. Местните власти съобщават за 9 жертви.
Оглавяваното от групировката палестинско здравно министерство заяви, че най-малко 20 души, включително деца, са загинали при нападенията. Израелските власти обаче подчертаха, че са атакували военни обекти, при което са загинали най-малко трима командири на "Хамас", съобщи Би Би Си.
Напрежението между Израел и палестинците ескалира през последните дни, като само в понеделник над 300 палестинци бяха ранени при сблъсъци с израелската полиция край джамията "Ал Акса".
Вашингтон и Москва изразиха загриженост от ескалацията на напрежението между израелци и палестинци, а президентът на Турция Реджеп Ердоган предупреди, че ще мобилизира целия мюсюлмански свят /цитирам/ "за да спре израелския терор и окупация".