Сондата Озирис на НАСА се връща от астероид
Секция: Наука
11 Май 2021 12:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сондата Озирис на НАСА се връща от астероид


/КРОСС/ Американската междупланетна станция ОСИРИС-РЕКС приключи своята мисия на астероида Бену и пое по обратния път към Земята с проби от небесното тяло, съобщиха световните агенции.

Пътешествието й ще отнеме две години. На борда на сондата има скъпоценен товар - контейнер с най-малко 60 грама грунт от повърхността на астероида Бену.
"Станцията започна пътешествието си към дома, след като нейните двигатели се включиха в 16:00 часа по времето на Източното крайбрежие /23:00 ч. българско време/ и работиха в продължение на 8 минути. Апаратът няма да се движи по права линия - той трябва да прелети два пъти край Слънцето, да преодолее 2,3 милиарда километра, преди да се приближи до Земята. След това от него ще бъде изстрелян контейнер с образци от камъни и прах, който ще се спусне с парашут на полигон в щата Юта на 24 септември 2023 година", отбелязаха от НАСА.
С помощта на взетите образци специалистите възнамеряват да научат повече за формирането на нашата Слънчева система и как се е развила Земята като обитаема планета. Контейнерът първоначално ще бъде доставен в космическия център "Джонсън" в Хюстън. Тук част от пробите ще бъде разпределена за изучаване в лаборатории от различни страни. НАСА ще консервира 75 процента от грунта на астероида за анализ от бъдещите поколеня с използването на технологии, които досега не са били разработени.
Апаратът на НАСА беше изстрелян през септември 2016 г, достигна астероида Бену в началото на декември 2018 г., направи снимки на цялата му повърхност и взе проби.
Богатият на въглерод Бену е нещо като машина на времето според учените. Смята се, че съдържа градивни елементи от формирането на Слънчевата система на 4,5 милиарда години и изучаването им ще помогне на специалистите да изследват произхода на Земята и живота на планетата ни.