Вацев: След олигархията следва диктатура
Секция: Интервюта
11 Май 2021 14:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вацев: След олигархията следва диктатура

/КРОСС/ "Политическите ми различия с Янаки Стоилов не ми пречат да кажа, че е добро решение той да бъде поканен за служебен министър на правосъдието, ако тази информация е вярна". Това коментира пред БНР политическият анализатор Валентин Вацев. Той подчерта, че Стоилов е доказан функционер на БСП, честен човек и добър професионалист и определи това като правилно решение от страна на БСП. 

Анализаторът сподели, че не е бил "вдъхновен от перспективата" за министър на правосъдието в служебното правителство да бъде поканена Иванка Иванова - съветник на президента Румен Радев, дошла в президентството от "Отворено общество".

Вацев уточни, че задачата на служебното правителство е да проведе спокойни и честни избори и да внимава за общата политическа стабилност на страната през двата месеца на неговото управление.

В предаването "12+3" политическият анализатор коментира и участието на президента Румен Радев на форум на НАТО, т.нар. среща на Б9, където е била приета декларация, заклеймяваща саботажите на Русия в различни държави, включително и в България:

"Когато е отишъл там, президентът сигурно е знаел, че ще подпишат такъв документ. Второ - ние сме в разгара на събитията, които готвят "студена война" №2"

Според Вацев със сигурност Румен Радев ще търпи определени щети в момента, когато ще трябва да бъде избиран за втори президентски мандат:

"Предполагам, че Радев си е направил добре калкулацията и е вече е готов да посрещне неизбежните вътрешни загуби от страна на българската левица".

В коментар на националното събрание на ГЕРБ, Валентин Вацев заяви, че в момента ГЕРБ съответства на БКП от 1988-а година - като национален бизнес план, който от време на време придобива политически измерения.

"На последните избори ГЕРБ изпусна монопола върху властната ситуация в България, но не трябва да бъдат подценявани, защото имат силни позиции в местната власт, в съдебната власт, в медиите, повечето медии работят за ГЕРБ, но това предстои да се променя. ... ГЕРБ може да бъде туширана само с решителни действия, но се опасявам, че няма кой да предприеме тези действия".

Прогнозата на Вацев за предстоящите на 11 юли предсрочни избори е, че "след олигархията в България следва диктатура":

"Диктатурата обаче няма да се нарича така, а ще се нарича режим на ред, твърда ръка на закона и творческо спокойствие в политически и икономически план. ... Когато диктатурата е отвътре - откъм обществото - тя не се възприема като непрекъснато пребиване с бухалки, а като спокойствие и ситуация, при която бизнесът има възможност да се развива. ... Непосредствена задача на всички отговорни политически сили е въвеждането на някакви буржоазно-демократични реформи, които да стабилизират съдебната система".