Пет са отворените оферти за проектиране на обходния път на Провадия
Секция: Автомобили
11 Май 2021 16:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пет са отворените оферти за проектиране на обходния път на Провадия

/КРОСС/ Отворени са офертите в обществената поръчка за изработване на технически проект за обходния път на Провадия. Целта е да се осигури проектно доизграждането на започналия през 80-те години на миналия век обходен път на града, с дължина около 5 км. Трасето ще се отделя при 17-ти км на третокласния път ІІІ-208 Провадия-Дългопол-Айтос, преди навлизане в Провадия, и ще обхожда източно града, след което ще се връща на третокласния път.

Отворени са офертите на:

· ПЪТПРОЕКТ ЕООД;

· АЛВЕ КОНСУЛТ ЕООД;

· ИНЖКОНСУЛТПРОЕКТ ООД;

· ПРОДЖЕКТ ПЛАНИНГ ЕНД МЕНИДЖМЪНТ ООД;

· ИЛИЯ БУРДА ЕООД.


Преди 37 години - през 1984 г., е изготвен работен проект за обходен път на Провадия с дължина 4,6 км, разделен на 4 участъка. На първите два, с обща дължина 2,540 км, не е извършвано строителство. Строителни дейности са извършвани в третия участък - тунел, с дължина 360 м, както и на четвъртия участък. Изпълнени са големи съоръжения и дейности по пътната настилка.

Строителството на тунела стартира през 1990 г. с изграждане на предтунелна площадка и 30 м пробив по трасето на тунела. Поради ограничен финансов ресурс строителството е прекратено през 1991 г. На четвъртия участък, с обща дължина 1,760 км, са изпълнени селскостопански прокар, реконструкция на електропровод, изграждане на надлез и полагане на битумизирана основа. В края 1992 г. е преустановено изпълнението на участъка поради липса на средства.

Бъдещият изпълнител трябва да извърши геодезическо заснемане на вече изградената част от пътя, както и да обследва съществуващата пътна конструкция. Ще бъдат разработени вариантни решения за доизграждане на обходния път, там където не са извършени строителни работи.

Срокът за изпълнение на техническия проект е 120 дни.