Държавната дума на Русия ще разгледа законопроект, недопускащ до избори привърженици на Навални
Секция: Русия
11 Май 2021 17:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Държавната дума на Русия ще разгледа законопроект, недопускащ до избори привърженици на Навални

/КРОСС/Държавната дума - долната камара на руския парламент, ще разгледа законопроект, забраняващ на лицата, замесени с организации, класирани като "екстремистки", да бъдат избирани за депутати. Текстът фактически е насочен срещу привържениците на опозиционера Алексей Навални, предава Франс прес.

"Първото четене ще се състои на 18 май. Важно е то да не се бави. Разчитаме на подкрепа от колегите си, за да се задействат новите правила преди следващите избори" за парламент през септември, написа в "Телеграм" депутатът Василий Пискарьов от комисията, натоварена да разглежда случаи на намеса във вътрешните работи.

Текстът ще има обратна сила. Насочен е срещу всекиго, заемал отговорен пост в някаква организация до три години, преди да бъде определена тя като "екстремистка". За активисти този срок е една година.Същевременно руското правосъдие ще разгледа на 17 май искане на прокуратурата да бъдат квалифицирани като "екстремистки" мрежата от регионални офиси и Фондът за борба с корупцията на Алексей Навални.

Опозиционерът, хвърлен в затвора през януари, разчиташе да представи свои кандидати на септемврийските избори или да подкрепи излъчени от други формации, които са с най-добри шансове да спечелят срещу хора от партията на Кремъл.

Ако неговите организации бъдат признати за екстремистки, те фактически ще бъдат забранени, а членовете им - заплашени от затвор. Като реакция, регионалните щабове на Навални в Русия обявиха в края на април, че се саморазпускат. В края на април тази мрежа бе добавена от руското финансово разузнаване към списък с "екстремистки и терористични" организации. Той включва например джихадистките групировки "Ал Кайда" и "Ислямска държава".