Как да почистим диваните ефективно?
Секция: ЛЮБОПИТНО
11 Май 2021 17:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как да почистим диваните ефективно?

/КРОСС/ Сигурни сме, че едни от най-любимите ви мебели са диваните, които сте разположили в дневната, домашния офис или трапезарията. Вие седите върху тях, докато гледате телевизия, каните приятели на приятни разговори, ползвате ги като място за релакс и за какво ли още не.

Но тъй като ги използвате 24/7, тези меки мебели се замърсяват доста бързо и се питате как да ги поддържате чисти, без петна и лоши миризми.

 


Как да почистите лесно и ефективно диваните у дома?
Преди да пристъпите към почистването трябва да погледнете препоръките, които е дал производителя. Обикновено те се намират върху етикета на дивана и производителя описва както вида на материята на дамаската, така и с какви препарати може да се почиства. Никога не пренебрегвайте тази информация, тъй като тя ще ви каже дали даден разтвор или препарат е подходящ за тапицерията на вашия диван.

Почистване от прах и косми
Възможно най-бързия и лесен начин да почистите меката мебел от косми, трохи, прах и други замърсители е като я почиствате поне два пъти седмично с домашния уред за прахосмучене.
Включете уреда, поставете подходящите приставки и внимателно почистете целия диван. Обърнете специално внимание на възглавниците и на ръбовете на дивана, тъй като там най-често се събират по-големи количества прах, косми и трохи. Отстранете възглавниците и почистете добре и основата на дивана.

Премахване на миризми
Ако меката мебел не мирише много приятно, използвайте сода за хляб. Поръсете целия диван със сода и я оставете да подейства за около 15 - 20 минути. След това я отстранете с домашния уред за почистване на килими.

За да почистите и отстраните миризмите от дивана можете да ползвате и равни количества топла вода и бял оцет (ябълков). Направете разтвора, потопете в него суха, чиста кърпа и минете целия диван с него. Оставете да действа за мъничко, след което забършете тапицерията със суха кърпа.

За дезинфекция и отстраняване на миризми можете да пробвате и с топла вода, в която да добавите 4 - 5 капки масло от чаено дърво.

 



Отстраняване на петна
Ако по дивана има замърсени участници или петна, можете да ги отстраните по следните начини:

- Направете течен разтвор от равни части вода и сода бикарбонат и напръскайте замърсяванията. Щом разтвора попие добре и содата проникне в петната, използвайте твърда четка или четката от прахосмукачката, за да ги отстраните. Накрая използвайте суха кърпа, с която да забършете добре дивана.

- Ако петната са по-големи и упорити, в подходящ съд смесете по една чаена лъжичка препарат за съдове, бял оцет и сода. Към тях добавете топла вода и разбъркайте. (Разтворът трябва да се пени, тъй като оцета и содата реагират помежду си). После нанесете разтвора директно върху петната и оставете да действа 10 - ина минути. След като изсъхне, избършете повърхността с чиста кърпа.

Дълбоко почистване
За да почистите дълбоко диваните, най-ефективният начин е да използвате пара. След като почистите меката мебел с уреда за прахосмучене и отстраните трохите, праха и космите от повърхността на дивана, включете парочистачката и почистете добре. Тъй като горещата пара излиза от уреда под налягане, тя (парата) прониква дълбоко в тапицерията и отстранява не само замърсявания и миризми, но и премахва акари и всякакви други микроорганизми.

За дълбоко почистване можете да опитате и с течен разтвор от половин литър вода, чаша бял оцет и няколко капки етерично масло от лавандула. Направете разтвора, потопете в него чиста кърпа и минете дивана за него. Този домашно приготвен разтвор има свойството не само да почиства и дезинфекцира в дълбочина, но и да ароматизира по един много приятен и релаксиращ начин дивана.

 

 

Вече знаете как да почистите диваните в дома и както виждате това не е никак трудно. Но ако се страхувате, че няма да се справите добре сами с почистването, винаги можете да потърсите специализирана фирма, която ще почисти и освежи дивана ви бързо и напълно професионално.