ББР организира мини-конференция, посветена на възможностите за финансиране от Инвестиционен фонд „Три морета“
Секция: ИКОНОМИКА
11 Май 2021 17:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ББР организира мини-конференция, посветена на възможностите за финансиране от Инвестиционен фонд „Три морета“

/КРОСС/ Българската банка за развитие ще бъде домакин на мини-конференция "Equity for Infrastructure", посветена на възможностите за финансиране от Инвестиционния фонд "Три морета" (3SIIF). Събитието ще се състои на 18 май от 10:00 до 13:00 часа и ще се излъчва онлайн.

Ще бъдат представени възможностите за дялови инвестиции в инфраструктурата на региона в секторите транспорт, енергия и дигитализация с цел устойчиво икономическо развитие, както и успешни проекти, финансирани от 3SIIF, сред които най-голямата частна компания за лизинг на локомотиви в Полша и центърът за данни Greenergy в Естония.

Участие в събитието ще вземат Президентът на Република България Румен Радев, Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика, Петър Иванов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара в България, представители на Инвестиционния фонд "Три морета" и на Amber Infrastructure Group, Инвестиционен съветник на 3SIIF, както и един от ключовите инвеститори в 3SIIF - Полската национална банка за развитие Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK).

Повече информация за конференцията можете да намерите тук, а за регистрация - тук.

Инвестиционният фонд 3SIIF включва акционери от участващи в инициативата "Три морета" държави. Целевият му размер е между 3 и 5 милиарда евро, като очакванията са да генерира инвестиции на обща стойност до 100 милиарда евро. Основната цел са инвестиции в транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура по оста север-юг и компенсиране на разликите в развитието на отделните региони на Европейския съюз.

Инициативата „Три морета" обединява 12 държави-членки на Европейския съюз - Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Учредена е на ниво държавни глави през 2015 г. като платформа за сътрудничество между страните, разположени в региона между Балтийско, Черно и Адриатическо море. Една от основните ѝ цели е да засили икономическата конвергенция между страните от региона и западноевропейските държави чрез развитие на транспортната, дигитална и енергийна инфраструктура и свързаност. Проектът залага на активно партньорство както с Европейската комисия, така и с Германия и САЩ.