Португалия е фаворит да приеме финала в Шампионската лига
Секция: СПОРТ
12 Май 2021 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Португалия е фаворит да приеме финала в Шампионската лига

/КРОСС/ Португалия е най-силната кандидатура към момента за домакин на финала в Шампионската лига на 29 май. В него ще се срещнат английските Манчестър Сити и Челси.
Според медиите из континента, решението е съвсем близо и може да бъде оповестено още днес. УЕФА си е дала краен срок сряда, 12 май, за да реши окончателно казуса.

Към момента финалът трябва да е в Истанбул на стадион "Кемал Ататюрк", но Турция е в червения списък на страните за пътуване от Великобритания в условията на пандемия. Градът, а и цялата страна са в локдаун.

УЕФА категорично не иска да прави финал там и заради отборите, и заради феновете, и заради представителите на корпорации спонсори, които ще пътуват за големия мач от цяла Европа.

До понеделник Лондон и "Уембли" бяха считани за големия фаворит, но от тази сутрин се смята, че Порто и Лисабон са пред него в играта. УЕФА предпочита Португалия по две причини.

Първата е, че организацията за финал на "Уембли" ще мине през сложни преговори с Футболната асоциация и Футболната лига на Англия, тъй като на 29 май на този стадион трябва да се играе мачът за влизане във Висшата лига.

Това е огромен двубой, който е наричан "най-скъпият във футбола" - победителят взима поне 160 милиона евро от първия си сезон в елита на английската игра. Мачът трябва да бъде изместен с дни в юни, което пък е проблем с оглед на започващото европейско първенство. На "Уембли" ще има много мачове, а турнирът стартира на 11 юни.

Португалия е лесно достъпна към момента като ограничителни мерки, сравнително близо е за феновете от Англия, както и за спонсори, служебни лица от континента и т.н.

Стадион "До Драгао" в Порто събира 50 000 зрители и ще може да бъде запълнен с близо 16 хиляди за мача (30% според правилата в страната). Стадион "Луш" в Лисабон е с 65-хиляден капацитет, той бе домакин и на последния финал между Байерн и ПСЖ през август 2020-а (1:0 за баварците).