Задигнаха 7-метров кръст часове след поставянето му
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Май 2021 10:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Задигнаха 7-метров кръст часове след поставянето му

/КРОСС/ Неизвестни извършители откраднаха 7-метров кръст в пазарджишкото село Синитово. Символът на християнската вяра е бил задигнат часове, след като е бил поставен на хълм над селото. Кръстът тежи около половин тон. Бил издигнат от група доброволци.

Идеята за поставянето на големия кръст над селото е на Тодор Владов. Той иска да направи нещо добро за своето родно място, след като години наред живее и работи в чужбина. Със собствени средства изгражда кръста и с помощта на приятели го монтира на живописно място над селото.

"За издигането му се събрахме няколко човека. Подготвихме бетон, материали. Всичко сме носили на ръце. От селото търсихме кран, с който да вдигнем кръста", обясни Владов пред NOVA.

Кръстът обаче бил откраднат броени часове, след като е поставен в събота. На следващата сутрин Тодор разбира, че кръстът го няма.

"Приятел ми каза, че го няма. Той Господ бави, но не забравя. Те кръста са си го взели със себе си и ще си го носят цял живот", коментира Владов.

От полицията са извършили оглед на мястото и работят по установяване на извършителите.

Освен Тодор и приятелите му, възмутени от случилото се са и всички в Синитово.

Наглото посегателство обаче обединява хората в пазарджишкото село и те започват акция по набиране на средства за ново изграждане на кръст.