До края на май се очаква решение на ЕМА за ваксинациите при деца срещу COVID-19
Секция: Здраве
12 Май 2021 17:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
До края на май се очаква решение на ЕМА за ваксинациите при деца срещу COVID-19

/КРОСС/ До края на май Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) очаква да бъде готова с оценката дали ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер" да се прилага и при подрастващи между 12 и 15 години, съобщиха представители на агенцията.

"Те добавиха, че все още няма данни щамовете на вируса да преодоляват защитата от ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", а за препаратите на векторна основа липсват достатъчно данни. Според тях не се забелязва да има нужда от подсилваща доза ваксина за имунизираните с "Пфайзер" и "Модерна", предаде БТА.

От агенцията добавиха, че от 621 000 ваксинирани с препарата на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън") засега в ЕС няма нито един съобщен случай на тромбози. Все още не е установена причината за тромбозите от този препарат, установени в САЩ, както и от ваксината на "АстраЗенека"

ЕМА продължава да събира данни за руската ваксина "Спутник" и скоро ще може да посочи кога може да се очаква заключение. Продължава също оценката на ваксините на "Кюрвак", "Новавакс" и "Синовак", но решението все още е далеч, посочиха представителите на агенцията."