Лаптопи или таблети за 10% от учениците и учителите у нас с пари от ЕС
Секция: Технологии
12 Май 2021 18:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лаптопи или таблети за 10% от учениците и учителите у нас с пари от ЕС

/КРОСС/ Европейската комисия одобри изменението на три оперативни програми по REACT-EU, за да се предоставят 75,9 млн. евро на България за справяне с последиците от пандемията. Tова съобщиха от пресцентъра на ЕК.

„Коронавирусът постави на изпитание нашата социална структура и засегна най-силно най-уязвимите хора. ЕС демонстрира солидарност, като подкрепя предоставянето на помощ в тези трудни времена и насърчава социалното приобщаване", заяви еврокомисарят за работните места и социалните права Никола Шмит.

Българската програма за Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ) ще получи допълнително 19,9 милиона евро през 2021 г. за осигуряване на топла храна ежедневно на 50 000 души от уязвими групи, живеещи в бедност. Това е първото изменение на оперативна програма по ФЕПНЛ в рамките на REACT-EU.

Освен това българската програма „Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейския социален фонд (ЕСФ) и Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), ще бъде допълнена с 56 млн. евро в подкрепа на дистанционното обучение.

Най-малко 10% от учениците и учителите ще получат лаптопи или таблети, а 30% от учителите ще преминат обучение по онлайн преподаване.