СЗО: Пандемията от COVID-19 е била предотвратима
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Май 2021 07:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СЗО: Пандемията от COVID-19 е била предотвратима

/КРОСС/ Пандемията от COVID-19 е била предотвратима при по-бързи и адекватни реакции - на световно, както и на местно ниво. Това е основното заключение в доклад на експертна група, поръчан от Световната здравна организация. Групата е оглавена от бившите лидери на Нова Зеландия и Либерия Хелън Кларк и Елън Джонсън Сърлийф. Препоръчва се създаването на нова глобална система за реакции при подобни кризи.

Слабости на всички нива и пренебрегване на поуките от миналото са сред основните причини пандемията да се разпространи в такъв мащаб, смятат експерти.

Докато вирусът се е разпространявал, е трупана информация, разменяни са имейли, а решенията са отлагани. Световната здравна организация не е имала достатъчни правомощия, за да разследва и да потвърди бързо, че се развива опасна епидемия, каза Хелън Кларк, бивш премиер на Нова Зеландия.

СЗО е трябвало да обяви извънредно здравно положение преди края на януари 2020 г., а след като това е станало, февруари е пропилян. Много страни са изчаквали и са забавили мерките.

Това е продължаващо бедствие, което според нас е можело да се предотврати. Доказателства показват, че болестта е станала пандемия, заради провали и забавяне в готовността и способността за реагиране, каза Елън Джонсън Сирлийф, бивш президент на Либерия.

Експертите препоръчват създаване на Световен съвет по заплахите за здравето на ниво държавни и правителствени ръководители, за да се осигурят адекватни действия в бъдеще. ЕС оглавява усилията за реформи в СЗО, казват дипломати, но за тях е нужно време.