Световната банка: Паричните преводи от Турция за България са най-скъпи в региона на Европа
Секция: ИКОНОМИКА
13 Май 2021 07:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световната банка: Паричните преводи от Турция за България са най-скъпи в региона на Европа

/КРОСС/ Паричните преводи от Турция за България са най-скъпите в региона на Европа и Централна Азия, докато тези от Русия за Грузия са най-евтини. Това се посочва в доклад на Световната банка, публикуван днес на сайта й.

Общо за региона паричните преводи са намалели с 9,7 процента до 56 млрд. долара през 2020 година, когато пандемията от коронавирус и ниските цени на петрола оказаха значително влияние върху мигриращите работници.
Икономическата криза от миналата година не бе безпрецедентна спрямо кризите от 2009 г. и 2015 година, когато паричните преводи в региона се понижиха със съответно 11 процента и 15 процента.

Почти всички страни в рагиона са отчели намаляване на показателя, който значително е понижен и от силното поевтиняване на руската рубла спрямо щатския долар.

За 2021 г. се очаква паричните преводи да се свият с още 3,2 процента, тъй като се прогнозира по-бавно възстановяване на икономиките в региона. Средната цена за превод на 200 долара в региона леко се е понижила до 6,4 процента през четвъртото тримесечие на 2020 година.

Русия остава страната, от която е най-евтино да се изпращат пари в света, като показателят се е понижил от 2,1 процента до 1 процент.

В региона различията в цената на паричните преводи са значителни, като най-скъпи са от Турция за България, а най-евтини - от Русия за Грузия, отчита СБ.