Колите на "Google" отново са по пътищата в България
Секция: Технологии
13 Май 2021 08:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Колите на "Google" отново са по пътищата в България

/КРОСС/ Автомобилите на "Гугъл" се завръщат по пътищата на България и ще останат до края на октомври. В обиколката са включени близо 50 града на страната. Целта е да се актуализират изображенията в градска среда, както и по пътищата и магистралите.

Трите автомобила ще изминат стотици километри, за да архивират огромен обем от информация.

Първите кадри от пътищата на България са заснети през 2012 г., а услугата стартира в интернет година по-късно. Днес актуализираните данни дават много повече възможности - като например виртуални разходки из пешеходни зони както и природни забележителности недостъпни за коли.

Камерата, монтирана на покрива на колата, запечатва 360-градусови изображения. Обработката им отнема месеци преди да се качат в интернет.Събраните изображения се обработват със специална технология, която размазва лицата на хората и регистрационните табели на автомобилите.

От компанията предлагат допълнителна функция за анонимност, която може да бъде активирана чрез бутона "Подаване на сигнал за проблем" в долния десен ъгъл на всяко изображение.

"Настоящата актуализация се фокусира върху по-големите градове и най-популярните места. Целта е новите изображения да покажат с точност какво се е променила през годините", обясни Габриела Киореан, комуникационен мениджър на "Гугъл" за Централна и Източна Европа.

Колите на технологичния гигант ще останат в България до края на октомври.