Поредна нощ на атаки в Израел
Секция: СВЯТ
13 Май 2021 08:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Поредна нощ на атаки в Израел

/КРОСС/ Израел е одобрил разширяването на военната кампания в Ивицата Газа, твърдят местни медии, цитирани от руската информационна агенция ТАСС. Предполага се, че обект на атаките ще бъдат по-значими за групировката "Хамас" сгради.

По данни на израелската армия от началото на ескалацията на напрежение в региона, от територията на ивицата Газа по посока Израел са изстреляни най-малко 1 500 ракети. По данни на BBC - до момента загиналите в Ивицата Газа са 65, а от израелска страна жертвите са поне седем.

Атаките не спряха и през изминалата нощ. Палестинският президент Махмуд Абас е разговарял с държавният секретар на САЩ - Антъни Блинкен. Според Абас трябва да се намери политическо решение на конфликта. Американският дипломат номер едно е призовал за прекратяване не огъня, като е подчертал, че и палестинците, и израелците трябва да имат равни свободи. Премиерът на Израел също осъди насилието.

"Граждани на Израел, това, което се случва в нашите градове през последните няколко дни, е нетърпимо. Видяхме арабски бунтовници да палят синагоги, коли, да нападат полицаи, да нараняват мирни и невинни граждани. Това е нещо, което ние не можем да приемем. Това е анархия. Нищо не може да го оправдае!", заяви Нетаняху.

"Йерусалим е червената линия. Йерусалим е сърцето на Палестина и неговата душа. Няма мир, сигурност или стабилност, докато градът не е напълно освободен от окупацията!", каза Махмуд Абас.