Васил Гарнизов: Поведението на Борисов показва, че той признава, че има и по-силен от него
Секция: ПОЛИТИКА
13 Май 2021 10:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Васил Гарнизов: Поведението на Борисов показва, че той признава, че има и по-силен от него

/КРОСС/ Новото поведение на бившия вече премиер Бойко Борисов показва стремеж да се омекотят страстите, както и се вижда стремеж на новото правителство да покаже стабилност. Това коментира в студиото на „Тази сутрин" политологът доц. Мария Пиргова.

Шестото служебно правителство на България встъпи в длъжност. На специална церемония в президентството кабинетът на Стефан Янев положи клетва. Борисов предаде властта с думите - "Прекрасен избор".

Според социалния антрополог и политолог Васил Гарнизов поведението на бившия министър-председател показва, че той признава, че има и по-силен от него. Хвали косвено президента и пряко неговите решения. Това е знак, че нещо става. Той преди 3 седмици в едно интервю каза: Може и втори да сме. Започна да си подготвя място, което значи - не е задължително да сме първи, но няма да позволя да съм изместен и демонизиран. Показва, че има среди около президента и противниците на Борисов, които са склонни да не е изместен напълно бившият премиер, смята Гарнизов. Той коментира и състава на служебния кабинет и освобождаването от длъжност на административният секретар на МВР Бойко Славчев.

Правилно е да се чете служебното правителство като послание на Радев към обществото - Искаме да вземем някакъв контрол на МВР чрез Бойко Рашков, който познава системата и да ограничи предварителното купуване на гласове. Минава и посланието, че личното деяния на Борисов ще се гледат под голяма лупа, каза Гарнизов. Според него е ясно, че няма да се пипа енергетиката, защото е избран човек на статуквото в система. Той смята и че във външната политика също е избран министър, който е „дялан камък" и вероятно по оста Българи-Русия няма да се задълбочават проблемите от последните скандали.

Целта на това правителство е да осигури честни избори и ще се съсредоточи именно в това кабинетът, смятат експертите. Те допълниха, че не виждат реваншизъм в новото правителство.