Валидираха пощенска марка с лика на Раковски
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Май 2021 12:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Валидираха пощенска марка с лика на Раковски

/КРОСС/ Днес, в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова бе валидирана пощенска марка с лика на Георги Сава Раковски. Събитието е част от проявите, с които София отбелязва 200-годишнина от рождението на Георги Стойков Раковски.

Марката е дело на художника Стефан Калапишев и на нея основоположникът на националноосвободителната идеология е изобразен едновременно с униформа и с цивилно облекло, с което се подчертава ролята му в създаването на Първата българска легия и ролята му на общественик, обединител и дипломат. Марката е отпечатана в тираж 5100 броя, а номиналната и стойност е 0.65 лв.

Кметът на София Фандъкова поздрави художника за творбата и използва случая да припомни част от събитията, в които Столичната община се включва - конкурс за есета и рисунки на деца и ученици, посветен на делото на Георги Раковски, концерт на Софийския духов оркестър на лятната сцена в Борисовата градина и изработването на книжка с подбрани текстове за и от Раковски.

"Като човек, ангажиран с образованието, знам, че именно младите хора са тази, които трябва да увлечем в разказа за славното минало и нашите герои, защото те са тези, които ще пазят родовата ни памет", подчерта кметът Фандъкова.

Делото на Раковски е онзи лъч светлина, който чертае пътя не само на нацонално-освободителните ни борби, но и пътя на следосвобожденска България, каза още тя.

На събитието присъстваха, зам. началникът по администрацията и логистиката на Военната академия полковник Емил Янев и Деян Дънешки - главен изпълнителен директор на "Български пощи" .