Изобретиха интелигентен бастун за незрящи
Секция: Наука
13 Май 2021 15:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изобретиха интелигентен бастун за незрящи

/КРОСС/ 48-годишният турски предприемач Айхан Йозтюрк, който е с увредено зрение, е изобретил интелигентен бял бастун, наречен „Netgör", което означава „Ясен поглед".

Йозтюрк загубил зрението си, когато бил на 20-тина години. Изобретеният от него бастун помага на хората с увреждания да се ориентират по по-независим, безопасен и удобен начин, съобщава вестник „Сабах".

В гимназията Айхан Йозтюрк е диагностициран с пигментозен ретинит (RP), рядко генетично заболяване, което причинява загуба на зрение, и постепенно губи зрението си в рамките на четири години. След като завърши образованието си, Йозтюрк искал да вдъхнови хората с увредено зрение и започна да създава продукти, които да обслужват слепите в неговата работилница в Истанбул.

Йозтюрк разказа своята история пред Анадолската агенция: "Когато очите ми постепенно потъмняха в продължение на четири години, загубих способността си да виждам. През това време неизбежно преживях тежки моменти. Мислех, че съм единственият човек със зрителни увреждания в света. Но след известен период от време започнах да вярвам, че образованието преодолява всяка пречка. Получих обучение в много области като математика, информационни технологии, писане и занаяти в рехабилитационните центрове в Истанбул. И видях чисто нов свят там. "

Осъзнавайки, че има многобройни технологични недостатъци при стандартните бели бастуни, Йозтюрк решава да произвежда бели бастуни с местни технологични ресурси, тъй като оборудването от чужбина е доста скъпо за местната общност с увредено зрение в Турция.

Йозтюрк, който адаптира белите бастуни, произведени в чужбина за турския пазар със собствен дизайн, каза, че бастунът намалява риска от инциденти за хора със зрителни увреждания.

"С интелигентен бял бастун хората с увредено зрение могат спокойно да се разхождат по пътища с жълти линии в страната с минимални грешки. Създадох свой собствен дизайн, като направих бастуна от пет части, докато обикновено са с четири. Обикновено има въртящ се апарат на върха на бастуна и това е апарат, който не е бил използван досега в Турция. Той е съществувал в по-технологично развити страни по света. Аз го проектирах и въведох в нашата страна."

Айхан Йозтюрк през 2010 г. създава цех , в който произвежда Netgör и от тогава предоставя бастуни с модерни технологии за хора с увредено зрение.