Според данни на Световната банка: България е №1 по спад на емигрантските пари
Секция: ИКОНОМИКА
13 Май 2021 12:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Според данни на Световната банка: България е №1 по спад на емигрантските пари

Банковите такси у нас са сред най-високите

/КРОСС/ България е страната с най-голям спад на изпращаните от емигранти пари за периода от април до декември 2020 г. заради пандемията. Това показват данни на Световната банка в анализ за 37 държави - всичките с ниски и средни доходи на населението.

Според данни на БНБ изпращаните от емигрантите пари са намалели близо осем пъти. През първите два месеца на настоящата година българските емигранти в чужбина са изпратили общо 24,8 млн. евро. За същия период на миналата година сме получили от българите зад граница 198,2 млн. евро.

На второ място по спад на емигрантските преводи е Боливия, а на трето е Нигерия, показват данните на Световната банка. Същевременно за същия период в Бразилия, Самоа, Пакистан, Мексико, Непал, Доминиканска република и други има лек ръст на имигрантските преводи, въпреки пандемията и ръста на безработицата в световен мащаб, показват още данните.

България е и сред дестинациите с най-високи такси за парични преводи. Статистиката на Световната банка показва, че преводите от Турция до България са най-скъпи и дори поскъпват още повече през последното тримесечие на 2020 г. Средната такса надвишава 12%.

Паричните преводи от Великобритания до България са на четвърто място по най-висока такса, но поевтиняват през последните три месеца на миналата година от средно около 10% на 8%.

На второ място по най-скъпи такси са паричните преводи от Швейцария до Албания, на трето - от Великобритания до Албания, и на пето - от Чехия за Унгария.

Същевременно най-евтини са паричните трансфери от Русия до Азербайджан, Грузия, Киргизстан, Казахстан и Молдова.

Като цяло очакванията за голям спад на емигрантските преводи заради кризата не се оправдават. Официално регистрираните парични преводи от емигранти към страни с ниски и средни доходи достигат 540 млрд. долара през 2020 г., което е само с 1,6% под общата сума за 2019 г. (548 млрд. долара), посочват от Световната банка. Понижението е по-малко и в сравнение със спада на преките чужди инвестиции към страните с ниски и средни доходи, които се свиват с над 30 на сто през миналата година.

Основната причина за запазване на стабилността на парите от емигранти са фискалните стимули в страните, в които те са емигрирали. Това води до по-добри от очакваното икономически условия в тези страни, което пък позволява на емигрантите да продължат да изпращат пари на своите близки в родината.