Гешев: Закриването на специализираните структури ще е само в интерес на мафията
Секция: ПОЛИТИКА
13 Май 2021 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гешев: Закриването на специализираните структури ще е само в интерес на мафията

/КРОСС/ Закриването на тези специализирани наказателни структури ще бъде само в интерес на мафията, на хората, които извършват престъпления, а цената ще платят българските граждани и българското общество. Това каза главният прокурор Иван Гешев на заседанието на Пленума на ВСС.

На него се обсъжда декларация във връзка с внесени в 45-ото Народно събрание проект на промени на ЗСВ и на НПК. В проекта й е записано, че Пленумът изразява категорична подкрепа към съдиите, прокурорите, следователите, съдебните служители, които се обявиха срещу закриването на специализираните наказателни органи.

"За да използвам термина, който използва г-н Панов, много често това, което се случва, въпреки че аз съм прокурор, е по-скоро тричане на съдии, а не на прокурори", заяви той. "Ние сме ВСС. Ние сме хората, които дължим реакция и ние сме хората, които трябва да защитим всеки магистрат", каза още Гешев.

По време на дискусията председателят на ВКС Лозан Панов каза, че няма да подкрепи декларацията. Той заяви, че в декларацията, която им се предлага, няма никакви правни мотиви. "Това е една политическа декларация", каза той. Панов заяви, че Пленумът на ВСС не е политически орган, поради което и не бива да има като предмет на разглеждане подобен тип декларация.