Tesla спря покупката на коли с биткойни
Секция: Автомобили
13 Май 2021 16:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Tesla спря покупката на коли с биткойни

/КРОСС/ Tesla е спряла покупките на превозни средства с помощта на биткойн поради опасения за климатичните промени, заяви нейният изпълнителен директор Илон Мъск в туит.

Биткойнът падна с повече от 10% след туит, същевременно поевтиняха и акциите на Tesla.

Съобщението на компанията през март, че ще приеме криптовалутата като платежно средство , беше посрещнато с възмущение от някои природозащитници и инвеститори.

През февруари производителят на електрически автомобили разкри, че е купил биткойни на стойност 1,5 млрд. долара.

Но днес се отказа от предишните си коментари.

"Ние сме загрижени от бързо нарастващото използване на изкопаеми горива за добив на биткойни и транзакции, особено въглища, които имат най-лошите емисии от всички горива", написа Мъск.

"Криптовалутата е добра идея ... но това не може да идва за сметка на големи разходи за околната среда."

Той също така каза, че производителят на електромобили няма да продава своите биткойни и възнамерява да използва крипртовалутата за транзакции веднага щом минната промишленост премине към използване на по-устойчива енергия.

Пазарните анализатори виждат този ход като опит на Tesla да успокои опасенията на инвеститорите, които са фокусирани върху изменението на климата и устойчивостта.

"Но един циник може да предположи, че това е просто поредният ход на Илон Мъск да повлияе на пазара на криптовалути, както той правеше толкова много пъти", каза Джулия Лий от Burman Invest .