Учени създадоха електронно устройство с рекордно малък размер
Секция: Наука
13 Май 2021 17:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени създадоха електронно устройство с рекордно малък размер

/КРОСС/ Учени от САЩ са създали едночипова система, която е толкова миниатюрна, че може да се инжектира в тялото с обикновена медицинска спринцовка, пише сп. "Сайънс адвансис".

Едно от потенциалните приложения на устройството е като безжичен сензор за телесна температура.

Специалистите от Колумбийския университет са успели да вместят в "куб" с обем по-малък от 0,1 кубически милиметра пълноценна електронна система за измерване на температурата и безжично предаване на събраните данни. За комуникация с външния свят се използва ултразвуков сигнал, чийто излъчвател и приемник е специален пиезоелектричен елемент.

"Антената, която може да се използва за оборудване на устройството, щеше да е по-къса от дължината на радиовълните, така че трябваше да използваме ултразвук, за да комуникираме с устройството. На базата на тази технология могат да бъдат създадени не само температурни сензори, но и други приспособления, предназначени да събират данни вътре в тялото. Те могат просто да се инжектират, което в някои случаи е много удобно", обясняват инженерите.

Ефективността на миниатюрната електронна система е тествана върху лабораторни мишки, които са били инжектирани интрамускулно с устройствата.