Натовското учение „Trojan Footprint-South - 2021“ демонстрира възпиращия потенциал на Алианса
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Май 2021 17:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Натовското учение „Trojan Footprint-South - 2021“ демонстрира възпиращия потенциал на Алианса

/КРОСС/ „Присъствахме на демонстрация на Силите за специални операции от Българската армия, но искам да подчертая, че учението се провежда заедно с нашите съюзници в НАТО и в него участват над 8 държави. Благодаря на нашите съюзници за участието им, за добрата натренираност и постигнатата оперативна съвместимост", заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 13 май, при участието си в медийния ден на учението на силите за специални операции „Trojan Footprint-South - 2021". Той посочи, че за целите на учението в България е създадено Компонентно командване на Специалните операции, което ръководи тактически епизоди в Македония, Унгария и у нас. Адмирал Ефтимов посочи получената добра оценка от нашите партньори. „Те оцениха възможностите за развръщане в България и за тренировка, предоставените им условия, както и способностите на нашите Специални сили да действат заедно", заяви началникът на отбраната. Адмирал Ефтимов посочи, че това учение е част от общия сценарий на ученията, които се провеждат в България, като до този момент се отработва фазата възпиране, при която в отговор на криза не само Българската армия трябва да развърне Силите си за специални операции, а заедно със съюзниците си от Алианса да демонстрира възпиращ потенциал. „През следващия месец на предстоящите учения в съюзен формат на полигоните ни „Корен" и „Ново село" ще демонстрираме фазата отбрана", каза той. В отговор на журналистически въпрос относно бъдещите приоритети на Българската армия, адмирал Ефтимов посочи, че инвестициите трябва да продължат. „Приемственост и последователност - само това е начинът да изграждаме адекватни отбранителни способности", категоричен беше адмирал Ефтимов.

В района на Съвместното командване на специалните операции действията на военнослужещите от Специалните сили наблюдаваха също командирът на Силите за специални операции на САЩ в Европа генерал-майор Дейвид Тейбър и посланиците на САЩ, Великобритания и Испания - Н.Пр. Херо Мустафа, Н.Пр. Роб Диксън и Н.Пр. Алехандро Мата.

В деня за медии в рамките на учението военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции демонстрираха инфилтрация на снайперски тим по способа „рапел" от вертолет „Кугар" и инфилтриране на щурмови отряд. Те показаха своите умения при провеждане на директна акция, контакт с противник и ексфилтрация. Високо майсторство демонстрираха и при изпълнението на ръкопашни техники и доцелен парашутен скок след свободно падане и ръчно разтваряне на парашута.

Учението „Trojan Footprint-South - 2021" се провежда от 3 до 16 май на територията на нашата страната и е част от серията учения в рамките на „Defender Europe - 2021". В него участват около 230 военнослужещи, военна техника и въоръжение от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), САЩ, Република Северна Македония, Испания и Великобритания.

Водеща структура на учението е командването на Силите за специални операции на САЩ в Европа (SOCEUR). От българска страна ръководител на учението е командирът на Съвместното командване на специалните операции на Българската армия генерал-майор Явор Матеев.

„Учения от такъв ранг и с такава амплитуда показват, че ние можем заедно да работим като тим и да изпълняваме поставените задачи. Убеден съм, че всички участници от специалните сили повишават в такава среда своята оперативна съвместимост, работят като съюзници и показват, че ние заедно като сила можем да отразяваме заплахи", посочи генерал-майор Явор Матеев.

„Trojan Footprint-South - 2021" има за цел да повиши оперативната съвместимост между Силите за специални операции (ССО) на САЩ и Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия, Силите за специални операции на държавите-членки на НАТО и на страни-партньори от Балканския и Черноморския регион.