Eurofound: Българите с ниско доверие в правителството и първи по отказ от ваксинация
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Май 2021 07:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Eurofound: Българите с ниско доверие в правителството и първи по отказ от ваксинация

/КРОСС/ България е сред страните в ЕС с най-ниско доверие в националното си правителство за справяне с пандемията. Тя се нарежда със своите 2,7 точки (от 10 възможни) сред Полша (2,1) Хърватия (2,5) и Чехия (2,9). Обратно, Дания (7,0) и Финландия (6,3) са страните с най-висок процент доверие в националните си правителства. Това разкрива ново проучване на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Eurofound), наречено „Живот, работа и COVID-19".

Експоненциалният ръст на случаи на COVID-19 в цяла Европа през зимата на 2020 г. бързо е изтрил надеждите, че вирусът може да бъде удържан и е принудил правителствата да въведат нови ограничителни мерки в опит за овладяване на вируса. Като резултат от продължителните заключвания и бавен старт на разпространение на ваксинацията през пролетта на 2021 г., доверието в националните правителствата е пострадало и се е влошило допълнително (от 4,6 през лято 2020 до 3,9 през пролетта на 2021 г. за ЕС като цяло), достигайки най-ниското ниво, регистрирано от началото на пандемията. В 14 държави-членки спадът е значителен през този период и във всички е било в началото на пандемията през пролетта на 2020 г. Дания е единствената държава-членка, в която значително нараства доверието в националното правителство в сравнение с лятото на 2020 г.

Статистиката показва, че през пролетта на 2021 г. доверието в ЕС в цялата общност спада - от 3,5 в Гърция до 5,9 в Малта и Португалия. От предишния кръг на електронното проучване през лятото на 2020 г. се наблюдава значителен спад в доверието сред 12 държави-членки, като най-голямото намаление е регистрирано в Германия (-1,4 точки), Австрия и Полша (и двете -1 точка). И обратно, в Дания (+0,69) и Португалия (+0,54), доверието в ЕС е значително по - високо през пролетта на 2021 г., отколкото през лятото на 2020 г. Довертието остава значително високо в Испания, Италия, Румъния, Португалия, Унгария и Франция.

Доверието в ЕС е най-ниско сред респондентите с ниско образование и сред тези, които са загубили работата си по време на пандемията.

В седем държави-членки песимизмът относно бъдещето е значително по-нисък през пролетта на 2021 г., отколкото беше през лято 2020: Хърватия (-14 процентни пункта), Испания (-10 процентни пункта), Румъния (-8 процентни пункта), Дания и Швеция (и двете -6 процентни пункта), Франция и Италия (и двата -5 процентни пункта). Делът на онези, които изразяват виждането, че финансовото им положение ще бъде влошено в бъдеще варира от 4% в Дания до 39% в Гърция. Това се сравнява благоприятно с предишните два кръга на проучването: през лятото на 2020 г. делът варира от 11% в Дания на 46% в Хърватия, докато през пролетта 2020 г. варира от 10% в Дания до 60% в България.

България е страната в ЕС, в която има най-голямо нежелание сред хората да се ваксинират, сочи също проучването. 61% от анкетираните българи посочват, че е много малко вероятно или по-скоро е малко вероятно да се ваксинират.

Над една четвърт (27%) от възрастните в ЕС се колебаят, 29% от мъжете и 25% от жените посочват, че е „много малко вероятно", или „по-скоро малко вероятно" да приемат ваксина срещу COVID-19.

Най-ниско е нивото на съпротивляващите се срещу ваксините в Дания, Малта и Ирландия, където по-малко от 10% посочват, че е много малко вероятно или по-малко вероятно да направят това.

Проучването установява силна връзка между колебанието за ваксината и социалните мрежи, особено когато те са основният източник на информация.

Електронното проучване, проведено през февруари и март 2021 г., хвърля светлина върху социалното и икономическото положение на хората в цяла Европа след почти цяла година живот с ограничения заради COVID-19. Докладът анализира основните констатации и проследява текущите развития и тенденции в 27-те държави-членки на ЕС, откакто проучването стартира за първи път през април 2020 г.

Декларираното намерение за ваксинация варира значително между държавите-членки, като в Съюза се забелязва важно разделение между изток и запад. С изключение на Австрия и Франция, намерение да се ваксинират имат над 60% от хората във всички западни държави-членки - като скандинавските и средиземноморските държави, Дания и Ирландия имат дори по-високи нива - докато сред източните държави-членки процентът е драстично по-нисък, вариращ от 59% в Румъния до 33% в България.

Докладът отбелязва, че хората в основната възрастова група (на възраст между 35 и 49 години) са по-скептични към ваксините (29%), отколкото по-младите и по-възрастните групи (съответно 26% и 27%). Безработните хора (39%), тези с дългосрочно заболяване или увреждане (39%) и работещите от къщи на пълен работен ден (33%) са по-колебливи към ваксината, отколкото хората в с нормална заетост (26%) или пенсионерите (23%) . Най-малко нежелание за ваксина имат учениците (13%).

Времето, прекарано в социалните мрежи и какъв тип медия се използва като основен източник на новини, оказва голямо влияние върху колебанието за ваксинация. Докато тези, които експлоатират социалните мрежи в продължение на три часа или повече дневно, са малко по-колебливи (30%) от останалите (26%), делът се увеличава до 40% сред тези, които използват социалните медии като основен източник на новини. Сред тези, които използват традиционни източници на новини (преса, телевизия и радио) като основен източник на информация, делът на скептиците е едва 18%.

Говорейки за констатациите, Дафне Аренд, старши научен ръководител на Eurofound, говори за важността за ясна комуникация относно ефикасността и безопасността на ваксините: „Ваксините играят решаваща роля за преодоляване на пандемията от COVID-19. За съжаление тези констатации отразяват неспособността да се осигури убедителна и ясна комуникация относно ефикасността и безопасността на ваксините. Доверието във ваксините е свързано с доверието в институциите и това е въпрос преди всичко за политиците, но ние също имаме колективна отговорност в цялото общество да гарантираме за точна и надеждна информация за безопасността и значението на ваксините".