Ограничават автомобилния трафик в центъра на Париж
Секция: СВЯТ
14 Май 2021 17:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ограничават автомобилния трафик в центъра на Париж

/КРОСС/ План за драстично намаляване на автомобилния трафик в центъра на френската столица Париж от 2022 г. е предложен от градския съвет.

Схемата ще ограничи движението в четири централни области, като вместо това ще даде приоритет на велосипедистите, пешеходците и обществения транспорт.

Зоната с нисък трафик ще доведе до "по-малко замърсен, по-зелен, по-спокоен и по-безопасен град", заявиха кметските власти.

По време на пандемията Париж построи стотици километри велоалеи.

Кметът Ан Идалго беше преизбрана миналата година най-вече заради платформата за създаване на „15-минутния град". Целта е да се улесни достъпа на жителите до магазини, училища и услуги в рамките на четвърт час от дома им, ако се движат пеша или с велосипед.

В сряда стартира консултация по новия план за създаване на централна пешеходна зона с жителите на Париж. Жителите и фирмите все още ще имат право да шофират в централната зона, но транзитния трафик ще бъде забранен.

Кметството на Париж публикува предложена карта, показваща района в центъра на града, където ще бъдат въведени ограничения за трафика. Той се простира от Бастилията на изток до Тюйлери на запад и обхваща двата бряга на Сена, включително част от Сен Жермен.