Руши се най-древната скална живопис на Земята
Секция: Наука
14 Май 2021 18:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руши се най-древната скална живопис на Земята

/КРОСС/ Австралийски и индонезийски археолози са установили, че най-древните образци на скална живопис, открити на индонезийския остров Сулавеси, са започнали бързо да се рушат заради климатичното затопляне, пише сп."Сайънтифик рипортс".

"Установихме, че този процес е ускорил отлагането на соли на повърхността на 11 рисунки в различни участъци на пещерата край град Марос. Те се отчупват и по този начин се руши скалната живопис", написаха изследователите. Преди седем години група археолози, водени от проф. Адам Брум от австралийския университет "Грифит" се натъкна на най-древните скални рисунки в пещерния комплекс Марос- Пангкеп, разположен в южната част на остров Сулавеси.

Някои от тези изображения с животни бяха открити още в средата на миналия век, но до изследването на австралийските археолози никой не знаеше, че тяхната възраст не е 10 хиляди години, както се считаше по-рано, а 40-45 хиляди години. Това ги направи най-древните рисунки не само в Азия, но и в целия свят.

Откриването на това изкуство по думите на Брум, подтикнало екипа му да продължи изследванията с проучването на други пещери на остров Сулавеси. Успоредно с това учените следили състоянието и на вече откритите образци, сътворени от древните художници. Тези наблюдения констатирали, че климатичните промени рязко се отразяват на неолитното изкуство по тези места. Фрагменти от няколко рисунки се отчупили и паднали на пода на пещерата.

Специалистите подробно ги проучили и установили, че на повърхността на варовиковите стени на пещерата се оформя тънък пласт от солни частици. Те попадат там при изпаряването на водата от съседните оризови плантации и от заблатените участъци на местността.

Тези солни отлагания постепенно се натрупват и повреждат минералната емулсия, защитавала през хилядолетията рисунките от контакта им с водата. Солта отчупва от стените фрагменти с ценните изображения. Този процес през последните години значително се е ускорил.

Заради климатичните промени са се увеличили както интензивността на дъждовете в региона, така и периодите на засушаване.