Драстичен скок на мигрантския натиск на границата ни с Гърция и Турция
Секция: ПОЛИТИКА
14 Май 2021 15:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Драстичен скок на мигрантския натиск на границата ни с Гърция и Турция

/КРОСС/ Седем пъти повече опити нелегални имигранти да влязат у нас незаконно през българо-турската граница отчита МВР за първите четири месеца на година, спрямо същия период на 2020-а. От ведомството информират, че граничните полицаи не са допуснали 3978 нелегални имигранти да влязат в страната. Униформените са задържали 147 души, като 120 от тях извън зоните на граничните пунктове. Най-много били чужденците от Сирия, Афганистан и Ирак.
От началото на годината опитите на нелегалните имигранти на българо-гръцката граница достигат 12 пъти повече в сравнение с 2020-та година. Граничните полицаи не са допуснали 2213 човека, всички те се върнали обратно във вътрешността на Гърция. Задържани били 97 души/28 - на ГКПП, 69 - извън зоните на ГКПП/.

Пак за първите 4 месеца на тази година на изход на държавната граница граничните полицаи са задържали 449 граждани на трети страни, което представлява увеличение с повече от 5 пъти спрямо същия период на 2020 г.

Най-много са задържаните при опит да преминат на изход българо-сръбската граница - 358. Преобладават лицата от Афганистан, Сирия и Мароко, като повечето от тях били задържани в страната и са регистрирани.

От МВР информират, че служебният заместник-вътрешен министър Венцислав Катинов е бил на работно посещение в района на ГКПП - Капитан Андреево, където се е запознал с организацията на работата на "Гранична полиция". Той подчертал, че наред с обезпечаването на честни избори, ефективната охрана на държавната граница е основен приоритет.

Преди ден гръцки медии съобщиха, че нелегални мигранти от Турция използват пътища през България, за да влизат в Гърция. Това твърдели жители в пограничния район. Вестник "Елефтерос типос" публикува дори карта на новия нелегален вход в Гърция. Според публикациите мигрантите влизали от Турция на българска територия, като режели оградата, която била "символична", а българската гранична охрана "си затваряла очите". Трафикантите ги поемали на българска земя и ги прекарвали в Гърция по горски пътеки. Така мигрантите, на групи от 50 до 100 души, предимно мъже, влизали в Гърция през Еврос. Цитирани от медиите мигранти твърдят пред гръцките гранични власти, че през България действа международен канал за трафик на хора.