Над 100 доброволци чистиха Сахат тепе, изнесоха тонове отпадъци
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Май 2021 14:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 100 доброволци чистиха Сахат тепе, изнесоха тонове отпадъци

/КРОСС/ Над 100 доброволци и повече от 50 души административен персонал и работници от "Градини и паркове" се включиха в днешното почистване на Дановия хълм. Акцията е съвместна между Община Пловдив, район "Централен", "БГ Бъди активен", други сдружения и фирми.

"Благодарни сме на всички хора, които активно помагат за опазването и развитието на зелената система в града", коментира директорът на общинското предприятие Веселин Козарев.

По думите му само за няколко часа от склоновете на хълма часа са събрани десетки чували с битов отпадък. До момента са извозени 5 камиона с отпадъци.

Окосена е тревата, премахнати са клони, почистени са всички алеи, както и водостоците край Часовниковата кула, по които се предвижда скоро - за първи път след повече от 40 години, да потече и вода.

Веселин Козарев увери, че "Градини и паркове" ще продължи да полага всекидневни грижи за Дановия хълм и призова резултатът от направеното днес добро дело с участието на доброволците да се съхрани възможно най-дълго.

Христо и Любомира бяха сред първите изкачили „тепето", за да се включат в кампанията по облагородяването му.

„За нас е важно в почивният ни ден да направим нещо за природата и това ни носи удоволствие", каза Любомира.

„Това е едно от емблематичните места на Пловдив и имахме желание да дойдем и да помогнем да стане още по-приятно място за посещаване от гражданите".

По скалите на Дановия хълм се спусна със свои колеги и Иван от пещерния клуб.

„Пластмасови хартийки, фасове и всичко това е паднало на скалите надолу и е малко опасно да слезе човек, може да се подхлъзне и да падне, ще сложим едни въженца и ще почистим каквото трябва, така че всичко да е чисто и красиво".

Това е поредната наша инициатива като преди това са събрани мненията на пловдивчани какво може да се направи с тяхно участие, за да стане в бъдеще Дановият хълм още по привлекателен за разходка и отдих, каза Румяна Кираджиева от сдружението „БГ бъди активен".

„Ще разчистим пътеките и ще отворим водоскоците, което е много важно, за да може хълма да бъде отводняван и съответно да има повече растителност".

Заедно с доброволците работиха и служители от общинското предприятие „Градини и паркове".

Кметът на район „Централен" Георги Стаменов, който също участва в акцията подчерта, че предстои да се завършат и проектите за поставянето на два часовника на хълма - воден и слънчев.

„С което наистина старото име Сахат тепе ще придобие вече пълен смисъл".