МВнР е в ход работата по организиране на парламентарните избори
Секция: ПОЛИТИКА
15 Май 2021 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 МВнР е в ход работата по организиране на парламентарните избори

/КРОСС/ В Министерството на външните работи е в ход работата по организиране на парламентарните избори на 11 юли 2021 г. зад граница. Вече е получено първото съгласие - от Великобритания, за вота на нейна територия, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

За да бъде гарантирано правото на глас на сънародниците ни в чужбина, на ръководителите на задграничните ни представителства са дадени указания да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на изборите и за разкриване на секции както на територията на дипломатическите и консулските ни представителства, така и извън тях. Към момента е поискано съгласие от 58 държави от общо 130, включително такива с вторична дипломатическа акредитация.

Създадена е работна група "Избори", подготвен и изпратен на ЦИК е индикативен бюджет за вота в чужбина, изпратено е писмо на ЦИК с официалния имейл-адрес, по който ще се осъществява кореспонденцията между МВнР и ЦИК, дадени са указания за изпращане на покани за международно наблюдение в изпълнение на международните ни ангажименти и съгласно Изборния кодекс, на сайта на МВнР е разкрита рубрика "Избори за НС 11 юли 2021 г.", където ще бъде публикувана важна информация, свързана с гласуването зад граница, и достъпна на следния адрес: https://mfa.bg/bg/izbori-2021.

Сънародниците ни в чужбина ще могат да се информират и от сайтовете на съответните ни дипломатически мисии, както и от техните профили в социалните мрежи. За организирането на вота зад граница, както и досега, МВнР заявява готовността си да работи в тясно сътрудничество с българските общности в чужбина. Призоваваме ги да проявяват инициативност и да влязат в контакт с дипломатическите ни мисии, за да се включат активно в процеса, апелират от ведомството.