Румен Радев: Боевете при Дряновския манастир ще останат епична и незабравима страница
Секция: ПОЛИТИКА
16 Май 2021 10:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: Боевете при Дряновския манастир ще останат епична и незабравима страница

/КРОСС/ Боевете при Дряновския манастир ще останат епична и незабравима страница от гордия и кървав април на 1876 година. Именно тук са записани едни от най-светлите страници на българската бойна слава, защото девет дни продължава тази епопея на неравна борба за честта на българите. Това заяви държавният глава Румен Радев в приветствието си на тържествената церемония в Дряновския манастир по случай 145 години от Априлската епопея.

Румен Радев подчерта, че и след 145 години споменът за героичните събития, живите и ярки образи на българските апостоли и поборници не повяхват. „Далеч преди въстанието в Дряновския край вече е посято семето на свободата - църкви издигаха гордо снага, училища и читалища отваряха врати за жадните за знание и просвета", посочи Румен Радев. Президентът припомни и че в тази част на отечеството се зараждат светилища на духовна и културна просвета, на революционна борба и не случайно начело на въстанието са застанали даскал и духовник - легендарните Бачо Киро и поп Харитон.

„Нека днес знаем и помним, че това не беше поход на отчаяните, беше горд марш на просветени хора, готови да покажат на света, че за българите достойнството и свободата стоят над всичко, че българите няма повече да търпят робския хомот", заяви държавният глава. Президентът посочи и че затова и до днес са живи думите на поп Харитон: Шепа хора не могат да освободят България, но те ще посеят семето на свободата, то ще пусне дълбоки корени, и всеки следващ, който поеме по техния път, ще има добра и богата жътва.

„Нека черпим сили от непокорството и родолюбието на тези хора и да последваме техния пример, защото героизмът им е мерило за нашата доблест и за това какво ние днес сме готови да направим за България", заяви още в приветствието си Румен Радев.