Роботи правят демонстрации в центъра на Бургас
Секция: Наука
16 Май 2021 16:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Роботи правят демонстрации в центъра на Бургас

/КРОСС/ Робо уикенд в Бургас. Почивните дни в морския град са посветени на дигиталните изкуства. Истински роботи правят демонстрации пред минувачите в центъра на града, а децата имат възможност да получат първите си уроци за това как се създава изкуствен интелект.

Това е Пепър - единственият хуманоиден робот у нас, който служи за обучение на учениците от IT гимназията в Бургас. През уикенда децата показват пред бургазлии и гостите на града как се управлява той и неговите впечатляващи умения.

„Може да идентифицира човека, с който говори и може да отговори на 1500 въпроса и доколкото зная говори на 15 различни езика. Също може да изразява емоции", разказа ученичката Весела Декова.

Роботът се управлява изцяло от ученици.

Децата, които успяха да видят робота на живо и да си поговорят с него, останаха най-впечатлени.

Освен да се запознаят с робота Пепър, децата имаха възможност да получат първи уроци за създаването на изкуствен интелект.

„В зависимост от възрастта, първоначално ги въвеждаме в това да имат меки умения да работят в екип, също така елементарни умения на компютър да работят, след това започват да програмират", заяви Дарина Гочев, инструктор по роботика.

В IT гимназията в Бургас е разкрита и нова специалност програмиране на изкуствен интелект, за да могат учениците сами да правят роботи.