"Ваше благородие, госпожа Чужбина" - изложба за 100-годишнината от идването в България на руските белогвардейци
Секция: КУЛТУРА
17 Май 2021 11:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Ваше благородие, госпожа Чужбина" - изложба за 100-годишнината от идването в България на руските белогвардейци

/КРОСС/ "146 хиляди белоемигранти напускат през 1920 г. Русия и тръгват към Константинопол. Една значителна част от тях - около 45 хиляди, пристигат в България. Желанието ни е да отбележим тази 100-годишнина от това организирано приемане на руската белоемиграция в България, като очертаваме пътя ѝ от Керченския пролив към Галиполи, както и тяхната организация. През 1921 година започва официалното им приемане от българското правителство". Това разказа пред БНР Иванка Гезенко, експерт в Държавна агенция "Архиви".

Днес в 17 ч. в Държавна агенция "АРхиви" ще бъде открита изложбата "Ваше благородие, госпожа Чужбина", посветена на 100-годишнината от идването в България на руските белогвардейци, емигрирали след края на гражданската война в Русия. Ще бъде експонирана в изложбената зала на "Московска" 5. На откриването ще присъства и вицепрезидентът Илиана Йотова, съобщиха от прессекретариата на президенството.

"Основната идея е чрез тази изложба да покажем голямото влияние, което те оказват върху България. Отделили сме място за образованието, което създават в страната - само за две години (от 1922 до 1924 г.) се създават около 30 руски училища и 5 детски градини. Отделяме място и на руските медици. Те пристигат в изключително сложен политически момент в България - вече е подписан Ньойският договор и много части от страната са отделени, а има и огромен поток от българи, напускащи Гърция и пристигащи в България. ... Правителствата на Александър Стамболийски и на Александър Цанков са действали изключително прецизно за времето си. Цанков с редица министерски постановления решава, че всички емигранти, които идват в страната ни, и имат дадена гражданска професия, трябва да се назначават на работа", обясни още Гезенко.