Личните лекари ще имунизират с предимство 60-годишните от понеделник до четвъртък
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Май 2021 13:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Личните лекари ще имунизират с предимство 60-годишните от понеделник до четвъртък

От понеделник до четвъртък ОПЛ ще имунизират предимно граждани над 60 г.

/КРОСС/ Общопрактикуващите лекари ще получават ваксини срещу COVID-19 от логистични пунктове. От понеделник до четвъртък личните лекари ще имунизират предимно граждани над 60 години.

До утре, 18 май, регионалните здравни инспекции в страната следва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а когато е необходимо и в отдалечени населени места.

Ангажимент на РЗИ е ежеседмично да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини срещу COVID-19.

Всяка седмица, в дните от понеделник до четвъртък, общопрактикуващите лекари и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират граждани над 60 години.

В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря.

В дните от петък до неделя включително ваксина срещу COVID-19 ще получават всички желаещи лица, по реда на тяхното записване.

Това гласи заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, издадена днес.

В нея се посочва, че общопрактикуващите лекари предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни лица и на лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19.

След получаване на списъците регионалните здравни инспекции организират мобилни имунизационни екипи, които да извършат ваксинацията в най-кратък срок.